Afbeelding
Foto:

Laat je verrassen in de Botanisch Tuin

Aan het begin van de twintigste eeuw wordt in Delft naast de toenmalige Technische Hogeschool - nu de Technische Universiteit Delft - een plantentuin aangelegd in een drassig stuk land tegen de Delftse binnenstad aan. Al snel wordt de tuin beplant met bomen, kruiden en andere zogenaamde technische gewassen, die een duidelijke toepassing hebben en waar onderzoek naar gedaan kan worden.

Na een woelige twintigste eeuw is er hernieuwde interesse in het gebruik van technische gewassen en is de tuin nog steeds onderdeel van de academische wereld. Tropische gebruiksgewassen zoals bananen, gembers en thee, maar ook minder tropische families zoals de toverhazelaars en platanen zijn opgenomen in de plantencollecties die verspreid door de tuin worden getoond, onderzocht en gebruikt.

Essentieel
Planten zijn technisch heel handig en nog steeds - misschien zelfs weer steeds meer - een bron van inspiratie voor innovaties en toepassingen. Planten leveren voedsel, medicijnen, kleding, onderdak en grondstoffen en zijn daarom van essentieel belang voor de mens. In de technische botanische tuin wordt al meer dan honderd jaar botanisch onderzoek aan planten gedaan. Het heeft veel wilde planten tot industriƫle toepassingen gebracht en is inspiratie geweest voor baanbrekende innovaties. Nog steeds wordt in de tuin onderzoek gedaan, maar het is ook een mooie tuin waar het heerlijk toeven is en altijd iets te ontdekken of te doen is. Als u goed kijkt ziet u de toepassingen aangegeven op de etiketten bij de planten.

Kijk op www.tudelft.nl/botanischetuin voor de nodige informatie voor een bezoek, rondleiding of activiteit.