Een beeld dat wij al in tijden niet meer hebben gezien, gemaakt tijdens een eerdere editie (Foto: Koos Bommelé)
Een beeld dat wij al in tijden niet meer hebben gezien, gemaakt tijdens een eerdere editie (Foto: Koos Bommelé) Foto:

Voorbereidingen Westerpop 2021 zijn gestart

DELFT - Sinds maart is het niet meer vanzelfsprekend: het organiseren van een festival of evenement. Dit weerhoudt de organisatie van Westerpop er niet van om vooruit te kijken en voorbereidingen te treffen naar de 29e editie van Delfts bekendste popfestival. Het festival zou bij doorgang moeten plaatsvinden op 16 en 17 juli 2021.

Het festival -dat voor het laatst heeft plaatsgevonden in 2019- is sinds 2015 een biënnale, waardoor het festival normaliter om het jaar plaatsvindt. Onder goede omstandigheden, wordt het festival bezocht door zo’n 16.000 bezoekers. Het festival vindt sinds 2016 plaats op het sportterrein van het Stanislas College aan het Molenhuispad in Delft.

Onvoorspelbaar
Ook voor Westerpop zijn het lastige tijden. "De programmering is behoorlijk onvoorspelbaar, omdat er bijna geen internationale tours worden gepland van internationale artiesten door de onzekerheid als gevolg van de crisis", vertelt promotor René Steijger. "De focus bij het grootste deel van de Nederlandse festivals ligt momenteel op nationale artiesten, als de evenementen weer mogen. Dit geldt ook voor de grootste en bekendste festivals van Nederland. Internationale tours lijken er nog niet in te zitten. Misschien is die focus op nationale artiesten in deze tijd ook alleen maar goed. Zij hebben dit jaar nauwelijks kunnen optreden en lopen dan ook veel inkomsten mis. Goed om deze artiesten flink te steunen, zodra evenementen weer zijn toegestaan. De verwachting is dat, zodra het weer helemaal veilig is, brandjes en dj's het aardig druk gaan krijgen. Dat is natuurlijk alleen maar mooi om 2020 achter zich te kunnen laten."

Veranderingen
Er is een andere werkelijkheid ontstaan, bijvoorbeeld bij het boeken van artiesten en het reserveren van materialen die nodig zijn voor de uitvoering van het festival. "De ontbindende voorwaarden moeten goed op elkaar worden afgestemd, om teleurstellingen en vervelende juridische consequenties te voorkomen. Een festival is overigens anno 2021 niet meer te verzekeren tegen een pandemie." Leveranciers in de evenementensector hebben het ook uitermate zwaar en de prognose van dit gedeelte in deze sector bij doorgang evenementen is, dat als er geen faillissementen plaatsvinden, er wellicht nog voldoende materiaal is, maar zijn er behoorlijk wat werknemers inmiddels uit de sector vertrokken. De materialen, zoals podia, geluid en licht, moeten wel worden op- en afgebouwd. Werknemers die dit moeten doen zoeken momenteel elders hun heil in de maatschappij. Hier ligt duidelijk een probleem, wat moet worden opgelost, voor de gehele evenementenbranche.

Corona
"Als Westerpop doorgang kan vinden, wil het festival geen onderscheid hoeven maken tussen bezoekers die wel gevaccineerd zijn of niet. Deze selectie past niet bij de identiteit van het festival. Het nemen van een vaccin wordt door Westerpop aangemoedigd, maar hoeft geen verplichting te zijn voor toegang. Er wordt verwacht dat het registreren van bezoekers en/of het testen van bezoekers op het Covid-19 virus, bij doorgang, een grote rol gaat spelen, bij de uitvoering van festivals in 2021. Er wordt momenteel progressie gemaakt op sneltesten die direct uitslag geven, waardoor wachten op de uitslag niet meer nodig zal zijn. Als deze ontwikkeling werkelijkheid wordt, zal dit volgend jaar een grote doorbraak zijn, voor het realiseren van festivals en evenementen, is de verwachting van Westerpop. Het handhaven van de 1,5 meter is nauwelijks uitvoerbaar, voor een festival van formaat, laat die realiteit in ieder geval inmiddels ook duidelijk zijn."

Doorgang
De organisatie hoopt dat sponsoren ondanks de crisis en indien mogelijk, zich blijven aansluiten bij het festival als partner. Subsidietoezeggingen zijn er van de gemeente Delft en Fonds 1818. Bij geen doorgang van het festival in 2021, waarin in het vroege voorjaar van 2021 door de organisatie een definitieve beslissing zal worden genomen, heeft het festival de afspraak met de gemeente Delft, om in 2022 terug te mogen keren in de evenementenkalender. Er wordt dan wederom afgeweken van het biënnale schema dat is opgesteld, maar dit wordt dan noodzaak om het festival - met zijn medewerkers en partners - perspectief voor de toekomst te bieden om bestaansrecht te blijven verwezenlijken.

Meer informatie over de vorderingen van het gratis Delftse festival is te vinden op de website, www.westerpop.nl.