Studenten Laurens, Rolf en Tetsuo hopen met de verkoop van mondkapjes hun doelbedrag te behalen (Foto: Koos Bommelé)
Studenten Laurens, Rolf en Tetsuo hopen met de verkoop van mondkapjes hun doelbedrag te behalen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Wij willen een verandering teweegbrengen in Sierra Leone'

DELFT - TU Delft studenten Laurens (22), Tetsuo (21) en Rolf (20) zijn voor de minor International Entrepreneurship & Development een samenwerkingsproject met the Strategic Entrepreneurship Program Sierra Leone (SEP-SL) aangegaan. De heren zullen daardoor indirect bijdragen aan de vermindering van werkloosheid en de stimulering van ondernemerschap in het West-Afrikaanse land.

Door Cheyenne Toetenel

SEP-SL is een sociale onderneming die probeert de talenten van jonge Sierra Leoonse ondernemers te ontwikkelen en te ondersteunen. De onderneming is opgericht door Abubakarr Bangura, een diaspora die twintig jaar geleden van Sierra Leone naar Nederland vluchtte door de burgeroorlog die in zijn land heerste. Toch wilde hij graag wat voor zijn land betekenen; SEP-SL zag het licht. "Zijn focus ligt voornamelijk op het verminderen van jeugdwerkloosheid", vertelt Rolf. "Dat doen ze op diverse manieren, zoals met een naaiatelier in de hoofdstad Freetown waar leerlingen leren naaien en ondernemen. Hier worden tassen en mondkapjes van onder meer gerecyclede materialen en reststoffen geproduceerd, waardoor leerlingen praktijkervaring opdoen zodat ze later een eigen onderneming kunnen starten. Momenteel heeft SEP-SL ruimte om acht leerlingen op te leiden, maar het programma is zo succesvol dat het toe is aan uitbreiding. Het plan van het SEP-SL team is om nét buiten de hoofdstad een nieuw naaiatelier te realiseren, waar zij meer dan 25 jongeren kunnen opleiden. Ze hebben ons, studenten van de TU, gevraagd de watervoorziening van het instituut te regelen."

Waterpomp
De heren hebben de opdracht gekregen om de watervoorziening van het nieuwe instituut te ontwerpen en te bouwen. "Na een uitgebreid onderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat een touwpomp de beste oplossing is voor de locatie", vertelt Laurens. "De handpomp die ze nu gebruiken is ook wel goed, maar op het moment dat die kapot gaat hebben ze niet de middelen om die te repareren. Onze touwpomp is wél gemakkelijk te repareren, want alle materialen zijn daar beschikbaar. Dat kan bijvoorbeeld met afvalmateriaal, zoals kapotte autobanden. En bij het knappen van het touw kunnen ze er bij wijze van spreken gewoon een knoop inleggen. Die mogelijkheden maken dit model een stuk duurzamer." De studenten hopen dat hun touwpomp de standaard watervoorziening zal worden. "We willen een soort voorbeeld zijn voor anderen", vertelt Tetsuo. "Wij laten zien dat een waterpomp een stuk duurzamer gebouwd kan worden en hopen dat de mensen in het vervolg dan ook voor deze pomp kiezen. Die verandering willen we teweegbrengen."

Traject
Het project loopt voor de heren anders dan verwacht, door het coronavirus. Tetsuo: "Eigenlijk zouden wij nu tot en met januari in Sierra Leone zitten. Helaas is dit niet mogelijk, dus doen wij nu veel voorbereidend werk in Nederland. Wij hopen uiteindelijk in januari nog die kant op te kunnen, zodat wij de bouw van de pomp zelf kunnen uitvoeren." Door het voorbereidende werk lopen twee lijntjes, legt Laurens uit. "Het watersysteem hebben wij al bedacht, maar nu is het belangrijk de financiering rond te krijgen. Daarvoor zijn we nu bezig met een marktonderzoek. De producten die gemaakt worden in het naaiatelier - zoals mondkapjes en tassen - willen we hier namelijk meer bij de consument brengen. Dat zal in eerste instantie bijdragen aan de financiering van de pomp, maar op de langere termijn ook aan een verdere uitbreiding van SEP-SL als hun producten daadwerkelijk in winkels en op webshops te koop zijn en een breder publiek bereiken."

Crowdfunding
De producten worden momenteel ingezet om de crowdfunding van de studenten te stimuleren. "Wij geven ze als beloning voor donaties", vertelt Tetsuo. "Bij een donatie van 10 euro ontvang je een mondkapje, een donatie van 25 euro drie mondkapjes en bij een donatie van 50 euro ontvang je naast de mondkapjes ook een handgemaakte tas." De heren zijn goed op weg, maar kunnen donaties nog goed gebruiken om het doelbedrag van 3.500 euro te behalen. Doneren kan via www.supporttudelft.nl/project/waterforsierraleone. Naast het stimuleren van donaties, zijn de studenten nu druk bezig met het benaderen van winkeliers en webshophouders. "Het zou mooi zijn als we onze mondkapjes daar kunnen verkopen, of wellicht afspraken kunnen maken om mondkapjes straks in kerstpakketten te stoppen. Die vrolijke mondkapjes zullen een leuke verrassing zijn voor werknemers." Laurens benadrukt dat zij mensen niet alleen vragen het project financieel te steunen. "Wij vragen ook om ons verhaal, en onze visie om mensen in Afrika een duurzame pomp te bieden, te delen."