Nacht van de nacht

DELFT - Natuurlijk Delfland organiseert op zaterdag 24 oktober een bijeenkomst om de Nacht van de nacht te ervaren. Ervaar buiten de sterren en de lichtvervuiling, onder meer op het dak van het natuurcentrum het Melarium.

Dit is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. Doel van het evenement is aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. "Vrijwel alle lichaamsfuncties en gedragingen vertonen een ritme van ongeveer 24 uur. Licht werkt verstorend op de mens. Sinds de komst van de elektrische lamp zijn mensengemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. In verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen lichtvervuiling en borstkanker, slaapstoornissen en stress. Uit onderzoek blijkt ook vooral dat men zich hindert aan het overvloedige licht. Buitenverlichting beïnvloedt ook het gedrag van dieren door desoriëntatie, afstoting en aantrekking. Hun oriëntatie wordt verstoord, waardoor hun energiebalans wordt aangetast. Of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Hierdoor neemt de kans op uitputting en sterfte toe." Belangstellenden worden uitgenodigd om 20.00 uur te verzamelen voor het natuurhuis het Melarium, waar op het dak de nacht goed kan worden gezien. De avond zal tot circa 22.00 uur duren, er zijn geen kosten aan verbonden. Gezien corona is aanmelden verplicht via 06-13 070714 of educatie@delfland.knnv.nl

Mariaschool wint Jokerprijs

DEN HOORN - De Mariaschool is winnaar van de Jokerprijs, die jaarlijks door de Laurentius Stichting wordt uitgereikt.

Deze prijs is afgelopen dinsdag uitgereikt aan directeur Wim van Mourik omdat de school zich onderscheidt door het gebruik van de innovatieve methode PMA waarmee het welzijn van leerlingen wordt vergroot. De inzet van de methodiek is begeleid door Inge Hummel van EduMind. De Jokerprijs bestaat al sinds 1 september 2016 toen Joke Reijman afscheid nam als voorzitter College van Bestuur van de Laurentius Stichting. Dit jaar wordt de prijs voor de vijfde keer op een rij uitgereikt als stimuleringsprijs voor scholen of scholengroepen binnen de Laurentius Stichting. De jury bestond uit drie volwassenen en drie kinderen van de school die vorig jaar de Jokerprijs won. De Mariaschool school werkt hard aan het welzijn en welbevinden van de leerlingen. Tegen die achtergrond is directeur Inge Hummel van EduMind benaderd om de PMA-aanpak uit te rollen. De jury was onder de indruk van de aanpak die is gestoeld op wetenschappelijke inzichten en specifiek is gericht op het verminderen en wegnemen van leerbelemmeringen. “De Mariaschool zet vooral in op leerkrachtvaardigheden zodat de hulp direct in de klas gegeven kan worden”, legt Hummel van EduMind uit. “We kijken eerst naar wat deze leerling echt remt. PMA werkt met een eenvoudige vraagtechniek vanuit de meest recente breinkennis aan school-gerelateerde triggers. Dat werkt heel goed.”