JanGeert van der Post voor de Visbrug in Delft (Foto: Koos Bommelé)
JanGeert van der Post voor de Visbrug in Delft (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

JanGeert van der Post

JanGeert van der Post (62) is voorzitter bij Stichting Stedenband Delft-EstelĂ­ en helpt vanuit Delft4GlobalsGoals mee aan Wereldvoedseldag.

Waarom wilde u hier op de foto?
"Dit is voor mij een zeer belangrijk herkenningspunt in Delft. Ik woon vlakbij de Visbrug. Aan deze brug hangt een mooi verhaal."

Wat is het project waar u op dit moment aan werkt?
"Op dit moment help ik mee aan Wereldvoedseldag. Daar ben ik bij betrokken vanuit initiatiefgroep Delft4GlobalGoals. Er is al een aantal clubs dat hieraan meedoet. Op deze dag bereiden Delftse koks een verrassingmaaltijd waarbij niets verspild is. Het inschrijven voor deze verassingsmaaltijd kan via www.delft4globalgoals.nl. Ook zal hier een online lezing over voedselalternatieven plaatsvinden via een livestream."

Wat is Wereldvoedseldag?
"Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Met die dag willen de Verenigde Naties aandacht vragen voor voedselzekerheid in de hele wereld. Er is honger in de wereld maar ook veel verspilling. Per jaar gooien we in Nederland 50 kilo voedsel per persoon weg."

Wat is uw taak binnen dit project?
"Ik ben lid van de initiatiefgroep van het project, als voorzitter van Stichting Stedenband Delft-EstelĂ­ ben ik hier rechtstreeks bij betrokken."

Wat zijn de Global Goals?
"De Global Goals zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties voor alle landen in de wereld heeft gesteld. Dit kan het terugdringen van armoede zijn tot aan het zorgen dat instituties in een land goed functioneren. Het zijn zeventien doelen die alles bedekken wat er in de wereld gaande is."

Waarom is dit zo belangrijk?
"Het interessante voor ons is dat dit niet alleen voor ontwikkelingslanden geldt. Deze doelen zijn ook heel belangrijk voor de ontwikkelde landen. Het is iets wat over heel deze wereld speelt. Daarom vind ik het mooi om op deze manier de internationale solidariteit een nieuwe draai te geven."

Wat heeft u hiervoor gedaan?
"Ik heb vroeger al veel voor de stedenband gedaan en een rol gespeeld in de ontwikkelingssamenwerking."

Wat zou u doen als de burgemeester van Delft?
"Ik zou de internationale tak van het bestuur meer aan de orde stellen, dit speelde lange tijd een grote rol in Delft. Een paar jaar geleden is dit door het gemeentebestuur afgeschaft. Het zou niet meer van deze tijd zijn. Ik denk dat je je ook als gemeente rekenschap moet geven dat je deel uitmaakt van een grote wereld. Op deze wereld heb je invloed, iedere actie die je hier in Delft doet kan invloed hebben op dingen die elders op de wereld gebeuren."