Kalle en Marijn trainen wekelijks op de schermvereniging (Foto: Koos Bommelé)
Kalle en Marijn trainen wekelijks op de schermvereniging (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Vooral de zware oefeningen zijn leuk om te doen!'

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook Kalle van Leeuwen (11) en Marijn Werksma (10). Op dit moment schermen zij bij schermvereniging Prometheus in Delft.

Door: Juliano van der Knaap

Beide schermers zitten momenteel in groep acht. Marijn zit op Het Talent in Den Hoorn en Kalle op de Paradijsvogel in Den Haag. Kalle zit nu inmiddels drie jaar op schermen en zit daarnaast ook nog op scouting. Dit is goed te combineren. Marijn doet al bijna een jaar aan schermen. De jongens hebben erg veel plezier tijdens het beoefenen van hun sport. Schermen is een vechtsport waarbij de schermers gebruik maken van steek- of slagwapens. Je kan schermen met een floret, een degen of een sabel. De deelnemers zijn beschermd door middel van een pak en een masker. De bedoeling is de tegenstander te raken zonder zelf geraakt te worden. Dit kan op verschillende wijzen gedaan worden.

Interesse
Marijn begon door zijn vioolleraar met het schermen. "Mijn muziekleraar had mij ervan overtuigd dat de sport goed is voor je conditie, je vingervlugheid en voor het reactievermogen." Sindsdien is Marijn geïnteresseerd geraakt in de sport en begon hij bij Prometheus. Kalle vond ridders op jongere leeftijd erg leuk, wat goed aansluit bij de sport: "Vroeger toen ik kleiner was speelde ik vaak met zwaarden, toen ik op een dag op het internet aan het kijken was vond ik een filmpje over schermen. Nadat ik dit filmpje had gezien leek het mij een leuk idee om dit ook eens te gaan proberen. Toen ben ik tegelijkertijd met mijn broertje op schermen gegaan."

Leuke oefeningen
Bij het schermen komt een scala aan oefeningen voorbij, deze oefeningen vinden Kalle en Marijn het allerleukst om te doen tijdens de trainingen. "Vooral de zware oefeningen zijn erg leuk om te doen, als je iets verkeerds doet moet je bijvoorbeeld een aantal keer opdrukken. Vaak moeten we ook nog eens door de zaal rennen. Deze oefeningen doen we aan het begin van de les en duren ongeveer dertig minuten. Daarna krijgen we even de tijd om wat te drinken. Als dit voorbij is begint het schermen." Er zijn verschillende manieren waarop je kunt schermen. "De ene keer schermen wij elektrisch en de andere keer niet. Door ons pak heen en aan ons floret (het wapen dat gebruikt wordt tijdens de wedstrijd) zit een hoop snoeren. Je speelt dan een duel tegen elkaar op een lange mat. Wanneer je een tegenstander raakt met jouw floret hoor je een piepje en begint er bij je eigen pak een groen lampje te branden. Dit lampje geeft aan dat je een punt hebt gemaakt bij de tegenpartij. Deze punten lopen door tot de vijf."

Wedstrijden
Tijdens de wedstrijden zijn de schermers verdeeld in leeftijdsgroepen. "Bij de kuikens schermen kinderen van zeven tot en met tien jaar oud. Daarna heb je de benjamins, een groep kinderen van elf tot en met veertien jaar oud." Beide jongens doen naast de trainingen aan wedstrijdschermen. Kalle heeft hierbij al een aantal medailles gewonnen. Marijn is zelf een keer tweede geworden terwijl hij nog maar een paar keer elektrisch geschermd heeft. "Wat wij heel grappig vonden is dat wij in de finale tegen elkaar moesten vechten, toen ben ik eerste geworden en Marijn eindigde op de tweede plek. De eindstand was 10-9, dus het was net aan!", zegt Kalle.

Olympische spelen
Kalle en Marijn hebben allebei een hoop plezier tijdens het schermen op de vereniging. "Schermvereniging Prometheus, de vereniging waar wij trainen, is best klein en dat maakt het erg gezellig. Wij spelen een keer per week op donderdag met een groepje van acht. Onze training duurt anderhalf uur, daarna trainen de oudere groepen". De schermers zijn allebei nog erg jong, maar ze hebben wel een duidelijk doel voor ogen. Schermen is al sinds 1896 een Olympische Sport, het is voor veel schermers een droom om hier ooit aan deel te kunnen nemen. Zo ook voor Kalle en Marijn: "Ik zou heel graag mee willen doen aan de Olympische spelen. Het lijkt mij echt heel cool als ik daar ooit een gouden medaille kan winnen", vertelt Kalle. Deelnemen aan de Olympische spelen is ook een droom van Marijn: "Het meedoen aan de Olympische spelen lijkt mij ook geweldig. Zelf ben ik allang blij als ik tenminste de kans krijg om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen. Al eindig ik uiteindelijk op de tweede, derde of op de honderdste plaats. Het meedoen hieraan is voor mij zeker weten al een droom!"

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!