Judith heeft haar plek gevonden in de keuken van Boerderij Weidelicht
Judith heeft haar plek gevonden in de keuken van Boerderij Weidelicht Foto:

SCHIPLUIDEN - Judith Olsthoorn (59) houdt van koken. Dat zij die hobby nu juist kan inzetten als vrijwilliger bij Boerderij Weidelicht, maakt haar zielsgelukkig.

Door Cheyenne Toetenel

Judith is een heus familiemens. Ze past doordeweeks graag op haar kleinkind en vindt het maar al te gezellig dat haar kinderen weer tijdelijk thuis wonen, totdat hun nieuwe woning klaar is. Maar ook voor anderen is ze zeer behulpzaam. Al zeven jaar lang is zij als vrijwilliger verbonden aan Dorpshuis De Noviteit, waar zij vóór corona regelmatig kookte voor 35 ouderen. Ruim een jaar geleden kwam daar haar vrijwilligerswerk voor Boerderij Weidelicht bij, waar zij kookt voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers.

Dagbesteding
Midden in het groene hart van Midden-Delfland biedt Boerderij Weidelicht kleinschalige dagbesteding voor ouderen met dementie. Een warme, veilige en liefdevolle plek waar gasten en hun mantelzorgers met open armen worden ontvangen. "Wanneer mensen ’s morgens binnenkomen, komt de geur van vers gebak ze al tegemoet", vertelt Judith. "Ze eten een taartje, drinken een kop verse koffie maken een praatje. De krant wordt doorgenomen, mensen kunnen heerlijk luieren in een stoel terwijl zij over de prachtige polder uitkijken en wandelend door de tuin kunnen ze genieten van de kippen, pony’s, ezel, hond en katten op het erf. Als het weer het toelaat is er ook een mogelijkheid om met een duofiets door de polder te fietsen. Een dag op Boerderij Weidelicht voelt als een dagje uit voor de gasten."

Koken
Judith is nu zelf ruim een jaar als kok verbonden aan Boerderij Weidelicht. "Mijn oude vriend Peet, die deze prachtige dagbesteding samen met Inez heeft opgezet, belde mij met de boodschap dat zij hulp nodig hadden in de keuken. Ze serveren de gasten namelijk een heerlijke warme driegangen-lunch bij de dagbesteding. Ze zochten iemand die lekker kon koken en dachten daarbij aan mij. Zelf had ik nog nooit eerder te maken gehad met mensen met dementie, maar natuurlijk zei ik meteen ja. Ik was zó enthousiast over het initiatief. Als mensen je vragen om te helpen en het is ook nog een hobby van je, dan is het een hele kleine moeite om bij te springen." Judith is van mening dat vrijwilligerswerk op je pad moet komen, zoals bij haar is gebeurd. "Al lang voordat ik daadwerkelijk vrijwilliger werd, had ik de wens om vrijwillig goed te doen. Belangrijk is wel dat het werk écht bij je karakter past. De een verzorgt graag, de ander voert graag gesprekjes en ik vind het heerlijk om te koken. Dat ik nu juist vrijwilligerswerk heb gevonden waar ik dát kan doen, zorgt ervoor dat het leuk blijft." Haar liefde voor koken ontstond nadat zij ging samenwonen. "Toen kwam ik erachter dat ik het heerlijk vind om mensen uit te nodigen en een etentje te verzorgen. Gezellig aan tafel met vrienden, kletsen, eten en een wijntje erbij. Dat is toch het mooiste."

Lunch
Bij Boerderij Weidelicht verzorgt Judith nu ook een driegangen-lunch, voor een groep van gemiddeld 15 tot 18 man. "In het weekend bedenk ik de gerechten en haal ik de boodschappen, zodat ik op maandag een lekker menu op tafel kan zetten. De gerechten zijn zo divers mogelijk, zodat de gasten telkens weer verrast worden." Het vrijwilligerswerk geeft haar voldoening. "Dat ik iets kan bijdragen aan de maatschappij is prachtig. Mensen zouden iets meer om zich heen moeten kijken, wat ze zelf ook een mooie tijd oplevert. Ikzelf werk in een superkeuken en kom voortdurend in contact met lieve mensen, ook steeds weer dezelfde gezichten. Het is super om te zien dat de medewerkers van Weidelicht zo zorgzaam zijn. Mensen worden zo goed ontvangen, dat je zelf ook direct de fantastische sfeer ervaart. Ik vind deze dagbesteding dan ook een prachtig initiatief." Ten tijde van de intelligente lockdown heeft de dagbesteding even stilgelegen, maar toch bleef de betrokkenheid. "Om het contact te onderhouden werden gerechtjes bij de mensen thuisgebracht. Inmiddels ontvangen we weer mensen op de boerderij. Hopelijk blijft dit zo, want zeker voor personen met dementie is het moeilijk als hun ritme wordt verbroken."

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in de krant Delft op Zondag!