Carina Hilders, directeur van het Reinier de Graaf ziekenhuis, wijst erop dat we er met elkaar voor moeten zorgen dat de coronacijfers dalen (Foto: Koos Bommelé)
Carina Hilders, directeur van het Reinier de Graaf ziekenhuis, wijst erop dat we er met elkaar voor moeten zorgen dat de coronacijfers dalen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Reinier de Graaf ziekenhuis is voorbereid op tweede golf

DELFT - Het Reinier de Graaf Gasthuis ziet het aantal coronapatiënten weer toenemen, zowel in de kliniek als op de Intensive Care. Vooralsnog lijkt de situatie beheersbaar en is het Delftse ziekenhuis voorbereid op een nieuwe piek aan coronapatiënten. Wel vindt directeur Carina Hilders de oplopende besmettingen in de regio alarmerend.

Door Cheyenne Toetenel

De tweede coronagolf komt voor velen eerder dan verwacht, zo ook voor ziekenhuisdirecteur Hilders. "Een eventuele piek hadden we eerder tijdens de wintermaanden verwacht. We hadden allemaal gehoopt dat er geen opleving zou komen van het virus, maar natuurlijk hielden we daar rekening mee en bereidden we ons daar ook op voor." Om de situatie onder controle te houden, worden bepaalde zaken nu anders aangepakt ten opzichte van de eerste golf. Het ziekenhuis leidt meer IC-verpleegkundigen op, zodat ze kunnen bijspringen indien het nodig is. Daarnaast worden coronapatiënten nu veel eerder verspreid onder ziekenhuizen die nog wel capaciteit hebben. "Zo kunnen ziekenhuizen met elkaar zorgen dat reguliere zorg zoveel mogelijk doorloopt. Maar als de toename van het aantal besmettingen verder doorzet, wordt dit een enorme uitdaging."

Veilige zorg
Om verspreiding van het virus in het ziekenhuis te voorkomen zijn in het Reinier de Graaf Gasthuis al eerder strikte voorzorgsmaatregelen genomen. "We houden de situatie in het ziekenhuis voortdurend in de gaten, om zo nodig extra maatregelen te nemen of deze juist te versoepelen. Een speciale Taskforce met daarin artsen en infectiepreventie-specialisten zijn daar dagelijks mee bezig." Naar aanleiding van het oplopende aantal besmettingen in de regio, is onlangs het mondmaskerbeleid aangescherpt. "Uit extra voorzorg verzoeken we patiënten, begeleiders en bezoekers om een mondmasker te dragen in onze openbare ruimtes. Verder geldt nog steeds onze bezoekregeling van één unieke bezoeker per patiënt per dag."

Reguliere zorg
Ziekenhuizen proberen de reguliere zorg nu nog zoveel mogelijk overeind te houden, maar lopen daarbij wel tegen grenzen aan. "We zijn nu nog niet in een situatie dat we de reguliere zorg moeten afschalen, maar als het aantal besmettingen blijft oplopen staan we wel voor een grote uitdaging. Voor onze zorgprofessionals is de zorg voor coronapatiënten erg intensief, zowel fysiek als mentaal. Ook heeft het impact op onze beschikbare ruimtes. Een coronapatiënt wordt in isolatie opgenomen en ook verpleegd. De druk is ook te merken op onze SEH. Onze zorgprofessionals hebben naast de reguliere patiëntenstroom naar onze spoedpost nu ook te maken met patiënten met een verdenking op covid-19. En dat vergt een andere intensievere aanpak. Het is uiteindelijk onze gezamenlijke verantwoordelijkheid dat iedereen die zorg nodig heeft, zowel covid als non-covid patiënten, ook meteen de juiste zorg krijgt." Eerder werd bekend dat corona was geconstateerd bij een aantal patiënten en medewerkers van de verpleegafdeling Cardiologie. "Dat was een erg vervelende situatie. Gelukkig was het snel onder controle omdat we direct alle veiligheidsmaatregelen hebben genomen om verdere verspreiding te voorkomen. De betreffende positief geteste patiënten zijn in isolatie verpleegd en de medewerkers die positief getest zijn, bleven thuis in quarantaine. Alle medewerkers van de verpleegafdeling zijn getest. Ook is een bron- en contactonderzoek gestart en zijn alle betrokken patiënten en medewerkers geïnformeerd."

Effectieve behandeling
Het landelijke geluid dat patiënten met corona nu minder ziek worden dan bij de eerste golf, lijkt een fabel en is niet terug te zien in het Delftse ziekenhuis. "Dit beeld is wellicht ontstaan doordat nu veel jongeren positief worden getest en zij weerbaarder zijn voor het virus. De coronapatiënten die wel ziekenhuiszorg nodig hebben, hebben dezelfde klachten als toen." Wél ziet Hilders dat coronapatiënten minder lang in het ziekenhuis liggen. "Gelukkig hebben we in Nederland op medisch vlak veel geleerd van die eerste coronagolf. Zo is er een effectievere behandeling, waardoor patiënten minder snel op de IC terechtkomen, korter in het ziekenhuis liggen en de overlevingskans groter is."

Verantwoordelijkheid
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, stelde eerder deze week in de media dat de druk op ziekenhuizen toeneemt en het kabinet te laat heeft ingegrepen. Hilders zelf vindt dat we vooral moeten kijken naar het gezamenlijke doel: het virus onder controle krijgen. "We moeten er met elkaar voor zorgen dat deze coronacijfers dalen. Iedereen heeft daarin zijn verantwoordelijkheid, niet alleen de overheid. Tijdens de eerste coronagolf was er wereldwijd en dus ook in Nederland een grote schaarste aan beschermende mondmaskers. Wij hebben er toen voor gekozen om niet af te wachten maar zelf een eigen productielijn mondmaskers op te zetten. Met hulp van medewerkers, vrijwilligers en ondernemers is het ons gelukt om veilige mondmaskers te maken voor onze zorgmedewerkers. We produceren dagelijks zo’n tweeduizend mondmaskers en kunnen als het nodig is makkelijk opschalen. Die constante toevoer aan veilige mondmaskers brengt rust in het ziekenhuis, omdat er geen zorgen meer zijn of de eigen voorraad wel voldoende is. Het zou mooi zijn als de overheid de komende tijd ook zorgdraagt voor een betrouwbare toevoer aan beschermende materialen."