Marianne doet al 25 jaar vrijwillig goed
Marianne doet al 25 jaar vrijwillig goed Foto:

PIJNACKER - De 75-jarige Marianne Lakerveld is al geruime tijd actief als vrijwilliger bij Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP). Geweldig werk, aldus Marianne zelf, want contact met mensen vindt zij heerlijk.

Door Cheyenne Toetenel

Marianne heeft altijd een druk leven gehad. Als kind uit een kappersfamilie uit Gouda was zij al snel in een kapperszaak te vinden, later als leidinggevende. Na op meerdere plekken te hebben gewoond, bracht het werk van haar man haar in Pijnacker. Eenmaal daar wonend, met hun twee zoons, stuitte Marianne op een advertentie betreffende een wol- en handwerkwinkel. Tien jaar lang heeft zij aan het roer van deze zaak gestaan, daarna besloot zij ermee te stoppen en het wat rustiger aan te doen. Het vinden van een plek om de overgebleven materialen uit haar winkel aan te doneren, bracht haar in contact met de organisatie waar zij 25 jaar geleden startte als vrijwilliger: de SWOP.

Handwerkgroep
"Na het sluiten van mijn winkel, wilde ik de overgebleven materialen zinvol gebruiken", vertelt Marianne. "Toen dacht ik, ik kan het eens bij de SWOP vragen. Direct gaven zij aan er heel blij mee te zijn, dus heb ik alles aan de handwerkgroep overhandigd. Dit vond ik zo'n mooi initiatief, dat ik automatisch ook zelf aan de slag ben gegaan binnen die groep." Dat deed Marianne een aantal jaren, tot zij en haar man verhuisden naar de Veluwe. Het vrijwilligerswerk zat inmiddels zo in haar, dat zij aanklopte bij de Stichting Welzijn & Ondersteuning Nunspeet (SWON). "Met veel plezier ben ik daar telefoniste/receptioniste geweest. Uiteindelijk zijn we na 12 jaar teruggekeerd naar Pijnacker en kon ik weer aan de slag waar het allemaal begon: de SWOP." Bij de SWOP bekleedt zij vanaf dat moment ook de vrijwilligersfunctie telefoniste/receptioniste. Dat doet ze twee ochtenden in de week van half 9 tot half 1. "Ik moet er vroeg voor opstaan, maar dat doe ik graag!"

SWOP
De SWOP heeft als doel om het welzijn van de inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp te bevorderen, waardoor participatie in de maatschappij mogelijk blijft of weer mogelijk wordt. Hierbij staan de mogelijkheden en de zelfredzaamheid van de burger centraal. Iedereen is welkom, maar de SWOP richt zich in het bijzonder op kwetsbare groepen: ouderen, terminaal zieken, mantelzorgers en vluchtelingen. De SWOP biedt uiteenlopende diensten en organiseert allerlei activiteiten op verschillende locaties in de woonkernen Delfgauw, Nootdorp en Pijnacker. De deskundigen van de SWOP werken samen met een grote groep vrijwilligers aan het creƫren en ondersteunen van sociale netwerken en welzijnsdiensten waar men een beroep op kan doen als dat nodig is.

Jong blijven
De functie van telefoniste past goed bij Marianne, vindt zij zelf. "Ik voel mij er heel vrij in en vind het heerlijk dat ik deze plek heb gevonden." Wat haar zo aanspreekt? "Het contact met mensen. Ik vind het fantastisch om bij te dragen aan het oplossen van de hulpvraag die binnenkomt. Mensen helpen en voor ze klaarstaan, dat is iets wat ik graag doe. Het is belangrijk dat vrijwilligerswerk leuk blijft. Dat blijft het bij de SWOP zeker, doordat het zo afwisselend is. Mensen vragen om advies, vervoer, willen een afspraak inplannen. Mensen die (nog) geen Nederlandse identiteit hebben, worden geholpen met het invullen van formulieren. Maar we hebben ook leuke activiteiten voor ouderen. Ik kom in contact met een heel brede doelgroep en doe steeds nieuwe ervaring en kennis op. Daar krijg ik veel voldoening van. Ik hoop dit vrijwilligerswerk nog lang te doen, zo lang ik het naar mijn zin heb en het aankan. Mijn leeftijd kan natuurlijk gaan meespelen, maar daar probeer ik toch nog niet aan te denken hoor! Vroeger ging je op mijn leeftijd al een verzorgingshuis in. Nu staan we nog met twee benen in de maatschappij." Marianne denkt de reden daarvoor wel te weten. "Elke leeftijd heeft zo zijn charmes. Je moet er zelf wat van maken. Dat doe ik met mijn vrijwilligerswerk, maar ook door mijn hobby's te blijven uitoefenen. Ik schilder graag, maak nog altijd handwerkjes en mijn man en ik houden ons veel bezig met onze kleinkinderen. Volop bezig blijven, daar blijf je jong bij!"

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!