Directeur Karin samen met kinderen uit het kindcentrum
Directeur Karin samen met kinderen uit het kindcentrum

Karin van Wolferen

Karin van Wolferen (50) is sinds kort de nieuwe integraal directeur van het Max Havelaar kindcentrum in Delft.

Waarom wilde u hier op de foto?
"Ik ben in september hier begonnen als directeur van dit kindcentrum. Het unieke hieraan is dat ik directeur ben van zowel de afdeling opvang als de afdeling onderwijs."

Wat doet u op dit moment op uw werk?
"Ik ben al meer dan vijfentwintig jaar verbonden aan het onderwijs. Omdat ik nieuw ben bij dit kindcentrum is het op dit moment nog een ontdekkingsreis. Ik ben aan het inventariseren, overleg met collega's over toekomstplannen en kijk hoe het er hier op dit moment aan toe gaat. Verder vind ik het leuk om een kijkje te nemen bij de leerlingen in de klas."

Wat is een kindcentrum?
"Dit is een unieke organisatie waarin alles onder een dak zit. Van opvang tot en met onderwijs en naschoolse opvang. Alle kinderen tussen de nul en dertien jaar kunnen zich hier ontwikkelen."

Waarom wilde u hier werken?
"Ik vind dat een kind meer is dan een cognitieve ontwikkeling. Met alle mogelijkheden die er nu zijn om tot kennis te komen krijgen kinderen een goede basis. Er zijn zoveel dingen die kinderen nodig hebben om in de maatschappij te kunnen functioneren, dit kan in een kindcentrum. Naast basisvakken leren kinderen een hoop andere vaardigheden."

Wat deed u eerst in het onderwijs?
"Ik ben vakleerkracht gymnastiek geweest in mijn eerste jaren. Later ben ik voor de klas gaan staan. Daarna ben ik directeur geworden op een school."

Wat wilt u betekenen voor het onderwijs?
"Het lijkt mij erg leuk om ervoor te zorgen dat wanneer de kinderen hier van het IKC afgaan het burgers zijn in het klein. Die lef hebben, dingen durven, verantwoordelijkheid kunnen nemen en naast de cognitieve ontwikkeling veel ruimte hebben gekregen om zich creatief te ontwikkelen op het gebied van techniek, cultuur en natuur."

Wat vind u vooral belangrijk aan het onderwijs?
"Ik vind het vooral belangrijk dat de kinderen in het onderwijs zichzelf kunnen zijn en tegelijkertijd weten dat zij daarmee invloed kunnen hebben op de maatschappij."
Wat zou u doen als de burgemeester van Delft?
"Kinderen een belangrijke rol geven in de ontwikkeling van de stad. Ik ben groot voorstander van kinderraden. Zij denken zo anders over zaken dan volwassenen. Het mooie is dat kinderen soms met zulke creatieve oplossingen komen waar wij als volwassenen niet eens aan denken, er zitten hele waardevolle dingen in."