Riane vindt plezier hebben het 'allerbelangrijkste' (Foto: Koos Bommelé)
Riane vindt plezier hebben het 'allerbelangrijkste' (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Hoe beter ik word, des te leuker de sport!'

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de elfjarige Riane Boorsma, wie wekelijks vier uur in de turnzalen van Sparta Delft te vinden is.

Door Cheyenne Toetenel

Riane gaat naar groep 8 van de Max Havelaar in de Delftse binnenstad, doet al vijf jaar aan paardrijden bij Manege de Prinsenstad en is sinds haar vijfde lid van gymnastiekvereniging Sparta Delft. Ze heeft een drukke weekplanning, maar die bevalt haar goed.

Turnfamilie
Ze rolde de turnwereld in door haar twee jaar oudere zus en haar vriendinnen. "Zij deed het al even en ik vond het altijd leuk om naar haar oefeningen te kijken. Uiteindelijk wilde ik zelf ook turnen, dus ben ik ingeschreven bij Sparta Delft. Leuk, want het is een vereniging waar een gezellige sfeer hangt." Riane heeft de eerste jaren van haar 'turncarrière' veel met haar zus getraind, maar inmiddels niet meer. "Mijn zus is ermee gestopt, maar ikzelf blijf dit het liefst nog een hele lange tijd doen!" Waarom zij doorzet? "Turnen wordt alleen maar leuker, want de oefeningen gaan steeds beter en ik leer constant nieuwe dingen. Hoe langer je iets doet, des te beter je er natuurlijk ook in wordt." Riane geeft aan ook een jaar judo te hebben geprobeerd, maar dat beviel minder. "Op een gegeven moment vond ik het te pijnlijk worden." Maar turnen kan ook best pijnlijk zijn, zou je denken. "Dat klopt wel, maar ik heb nog nooit een écht harde val gemaakt en mij bezeerd. Een kleine val af en toe kan geen kwaad."
Selectie
Op haar vijfde startte Riane uiteraard met de basis, zoals de handstand en radslag, maar in de afgelopen zes jaar heeft zij zich sterk ontwikkeld. "Dat is stapje voor stapje gegaan, dus met steeds meer uitdagingen. Ik ben begonnen in de recreatiegroep, dat was meer voor de lol. Al vrij snel werd ik gevraagd voor de selectie, maar daar was ik nog niet aan toe. Ik trainde destijds samen met mijn zus en wilde graag bij haar in de buurt blijven. Een paar jaar later ben ik thuis filmpjes gaan kijken en heb ik mijzelf extra getraind. Op mijn tiende ben ik tóch naar de selectie gegaan."

Plezier
Tijdens wedstrijden komt Riane uit voor de Jeugd 1, als enige van Sparta Delft. "Wedstrijden gaan goed, al ben ik wel altijd de kleinste!" Riane doet sprongen, oefeningen op de balk en vloer, maar haar favoriet is de brug. "Daar kun je zo lekker aan zwaaien. Dat is ook meteen mijn beste onderdeel. Ik heb veel geoefend op de kip - een oefening op de brug - en die lukt nu supergoed. Daar ben ik wel echt trots op." Haar doel is nu om zo veel mogelijk wedstrijden te winnen. Ook heeft zij een turnvoorbeeld. "Simone Biles uit de Verenigde Staten." Maar de top behalen, dat is volgens Riane niet waar het allemaal écht om draait. Wat dat dan wel is? "Plezier hebben in wat je doet, en dat heb ik!"

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!