Kees Romijn is zelf al sinds 1984 het vaste gezicht van de winkel
Kees Romijn is zelf al sinds 1984 het vaste gezicht van de winkel Foto:

Romijn IJzerwaren voor al uw sleutels!

DELFT - Voor sleutels kunt u bij Romijn IJzerwaren al 123 jaar terecht. Voorheen in de binnenstad en sinds 1981 aan de Papsouwselaan 121.

In 1820 startte de firma Leeuwenberg een ijzerwarenzaak in Delft, die in 1897 werd overgenomen door Herman Romijn. "Mijn overgrootvader had destijds een smederij aan de Oude Delft. Hij maakte daar onder meer sleutels met deze cilindersleutelmachine", vertelt eigenaar Kees Romijn, wijzend naar een oud apparaat op de toonbank. "Tegenwoordig maken we sleutels uiteraard met elektrische apparatuur, maar in die tijd werden ze met de hand gemaakt. Door aan de hendel te draaien werden langzaam tandjes in de sleutel gemaakt, waardoor een kopie van de originele sleutel ontstond." Op deze manier zijn gedurende een behoorlijke periode cilindersleutels vervaardigd. "Maar met alle ontwikkelingen voldoet deze techniek natuurlijk niet meer."

Autosleutels
Autosleutels werden regelmatig bijgemaakt op eenzelfde manier, maar met de komst van auto's met een startonderbreking was dit einde verhaal. "Autosleutels van een dergelijke auto kon je bijmaken, maar de auto met die kopie starten was geen optie. In autosleutels zit tegenwoordig namelijk een chip, die contact maakt met de boordcomputer van de auto. Zonder die chip rijdt de auto niet." Sinds een aantal jaren is het bijmaken van zo'n sleutel tóch mogelijk. "Wij hebben een speciaal apparaat om autochips uit te lezen en een werkende kopie te produceren." Ook huissleutels met een certificaat én elektronische sleutels - waarbij bedrijven kunnen programmeren wie er wel en niet de zaak in mogen - kunnen door Romijn worden geleverd. En denk je dan: handig zo'n sleutel, maar hoe kom ik aan een slot? Ook die zijn bij deze sleutelspecialist aanwezig!