Af en toe kreeg Van der Sman nog wel eens de gelegenheid om voor promotionele doeleinden de sleperswagen te gebruiken (Tekst + foto: Ruud van Heusden)
Af en toe kreeg Van der Sman nog wel eens de gelegenheid om voor promotionele doeleinden de sleperswagen te gebruiken (Tekst + foto: Ruud van Heusden) Foto:

Stalhouderij met paardentrams in Delft - deel 2

DELFT - De paardentram is in de 19e eeuw ontstaan uit de omnibus. Eind 19e eeuw maakte de paardentram plaats voor de elektrische tram. Paardenman Lau van der Sman zette begin jaren 80 een authentieke paardentram op luchtbanden spande er een paar koetspaarden voor en ging toeristen rondrijden in de historische binnenstad.

Rond 1980 werd Lau met een regeling in de transportsector uitgekocht. Voor hem de gelegenheid om zijn nog altijd sluimerende liefde voor de paarden weer op te pakken. Hij wist een originele paardentram op de kop te tikken. Na de uitvinding van de luchtband was de paardentram op rails niet meer nodig. Lau zag er wel brood in om daarmee toeristen te gaan rondrijden in het oude centrum van Delft. De verzameling rijtuigen breidde zich geleidelijk uit tot wel 10 paardentrams waaronder een zelf ontworpen en gebouwde dubbeldekker. Ook andere rijtuigen die op zijn pad kwamen werden aan zijn verzameling toegevoegd, zoals een landauer (ideaal voor zomerse trouwerijen) en een omnibus.

Paarden op stal
Voor al dat rollend materieel had hij in zijn hoogtijdagen 25 paarden op stal staan. Eerst Nederlandse koetspaarden en later veelal vervangen voor de wat steviger en soberdere Poolse trekpaarden.
Al dat fraais paste natuurlijk niet in de smeerput naast zijn huis. Maar toen hij zich aan de Schieweg vestigde liet Lau naast het huis ook een loods bouwen aan de Bellweg die verhuurd werd. Aansluitend aan deze loods werd een onderkomen voor de steeds verder uitbreidende stalhouderij gebouwd. Nadat het Sony service centrum na enkele jaren vertrok is de loods ook steeds meer in gebruik genomen voor het paardenbedrijf.
Versterking
Het rondrijden met toeristen was niet kostendekkend voor de stalhouderij. Het werk was sterk seizoensgebonden. Dus bedacht hij er het nodige andere werk bij om met zijn paarden en rijtuigen uit te voeren. Zo kwam hij met bowlingcentrum “Het Karrewiel” aan de Paardenmarkt en de Porseleyne Fles overeen dat hij gezelschappen vanaf de Paardenmarkt naar de fabriek zou rijden, ze daar een rondleiding kregen en de rondvaartboot zijn gezelschap daar weer kon laten instappen om terug te brengen naar de Paardenmarkt. Delftse ondernemers die elkaar versterkten.

Volgende week in deel 3 hoe Lau de Koninklijke Stallen te slim af was en een mooie opdracht wist binnen te slepen. Zoon Hans deed hem dat wat jaren later nog eens na door de huidige Koning Willem Alexander te rijden.

Afbeelding