Ruud Wijnants verdedigde in 18 jaar tijd in ruim 450 wedstrijden het doel van Full Speed. (Foto: Roel van Dorsten)
Ruud Wijnants verdedigde in 18 jaar tijd in ruim 450 wedstrijden het doel van Full Speed. (Foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Ruud Wijnants?

DEN HAAG - Ruud Wijnants (62) had altijd al iets met keepen en kwam daardoor tot een recordserie in het eerste elftal van Full Speed.

- Hoe gaat het met je?
"Het gaat hartstikke goed, ik voel mij fit en kerngezond. Dat geldt ook voor mijn familie, we hebben geen gekkigheid gehad in relatie tot corona. Als mede-eigenaar van twee IT-bedrijven, met zo'n 100 man in vaste en tijdelijke dienst, heb ik in de afgelopen maanden wel veelvuldig thuis gewerkt. Daarnaast ben ik in mijn spaarzame vrije tijd ook nog aandeelhouder in AquaSmartXL, een start-up die heel innovatief een varend platform met camera aan boord heeft ontwikkeld, dat steigers, kades en bruggen inspecteert. Zoals in Rotterdam, Antwerpen, Amsterdam en Groningen."

- Je bent bekend van Full Speed, daar ook begonnen?
"Nee, ik ben bij DHL begonnen, ik was toen 8 jaar. En vrijwel direct op goal, niet omdat ik slecht kon voetballen, maar gewoon omdat ik iets met keepen had. Je bent als keeper een soort semi-eenling in een team en je moet toch een beetje gek zijn om al die ballen op je af te zien komen, maar ik vond dat leuk. Bij DHL heb ik in de jeugd alle regionale elftallen doorlopen. Maar in de senioren had ik concurrentie van Hans Galjé, Leo Massar en Karel van Rossum. Ik wilde het toch in een eerste elftal proberen en het toeval wilde dat Wim Tetteroo, die mijn trainer in de A-jeugd was geweest, inmiddels bij Full Speed aan de slag was gegaan. Ik heb hem gebeld en mocht komen, al zei Wim er direct bij dat ik wel voor mijn plek moest vechten. Het heeft een half jaar geduurd voordat ik in het eerste elftal kwam. Daarin heb ik het 18 jaar volgehouden en echt een wereldtijd gehad. Full Speed is een echte familieclub, het is mijn club geworden. Ik heb inmiddels ook een rood-wit hart. Al kijk ik ook nog altijd naar de uitslagen van DHL."

- 18 jaar Full Speed, heeft dat nog hoogtepunten opgeleverd?
"Jazeker, maar ook dieptepunten. We zijn 4 jaar achtereen gedegradeerd, van de Derde Klasse KNVB naar de Eerste Klasse HVB. Pech met trainers en ervaren spelers die stopten was de oorzaak daarvan. Onder trainer Wim Noordam en leider Sjaak Lispet, die de sfeer terug brachten, kampioen van de Hoofdklasse HVB geworden. En later met trainer Peter van der Zwan gepromoveerd naar de Vierde Klasse. Een ander hoogtepunt was een oefenwedstrijd tegen de profs van DS'79 (nu FC Dordrecht - red.). Ik speelde een berepartij, voornamelijk omdat ik veel te doen kreeg. Omdat ik meer dan 450 wedstrijden in het eerste elftal heb gespeeld, heb ik ook een plaats op 'The Wall of Fame' bij Full Speed gekregen, daar ben ik trots op."
- Wat voor type keeper was je?
"Ik werd de 'Witte Menzo' genoemd. Ik speelde relatief ver voor mijn doel, duidelijk geen lijnkeeper. Met mijn postuur en 75 kilo ging er niemand opzij als ik 'Los' riep. Wel de lengte om voorzetten te onderscheppen."

- Wat doe je nu nog?
"Ik speel nu bij de Veteranen op zondag. Ik had 10 jaar niets gedaan toen ik 4 jaar geleden werd gevraagd omdat zij een keeper nodig hadden. Maar ook om de Richard van Vondelen-bokaal te kunnen winnen. Ik heb Richard nog getraind, dus zou ik het echt fantastisch vinden om die bokaal te winnen. Ik speel onder anderen met Marcel Besse, Hans Turkenburg, Ronald Verhaar en Nico Nederpel. Echte Full Speed-mensen, die in een rood-witte kist begraven willen worden. Vorig jaar kampioen geworden en een geweldig feest gehad. Daarnaast fitness ik in de sportschool. En samen met Erik de Vos zit ik in de Technische Commissie. Ik heb dus nog genoeg te doen." (RvD)