Binnenkort kun je je ook in Delft op corona laten testen. (Foto: GGD Haaglanden/Henriette Guest)
Binnenkort kun je je ook in Delft op corona laten testen. (Foto: GGD Haaglanden/Henriette Guest) Foto: Henriette Guest

Delft maakt zich op voor een corona-najaar

DELFT – De besmettingen stijgen. De zorg over de coronacrisis ook. Nu de vakantie voorbij is en het 'gewone' leven weer begint, wordt overal nagedacht over hoe dat 'gewone' leven vorm te geven, terwijl het virus nog rondwaart. Zo wordt er in Delft strenger gehandhaafd op (studenten)bijeenkomsten en krijgt de stad volgende maand een eigen coronatestlocatie.

Door Esdor van Elten

Testen is een belangrijk wapen in de strijd tegen het virus en om het doen van een test gemakkelijker te maken krijgt Delft in september een eigen coronatestlocatie. Op dit moment zijn de Delftenaren nog aangewezen op de testlocatie bij het Van der Valk Hotel in Nootdorp. Dat bleek vooral voor mensen die geen beschikking over autovervoer hebben nogal eens een drempel te zijn.

Opschalen
Waarom werd er in Delft eigenlijk niet getest? “De GGD, die met de uitvoering van de coronatesten belast is, heeft de benodigde locaties zo efficiënt mogelijk over de regio verdeeld”, laat GGD Haaglanden bij monde van een woordvoerder weten. “Delft viel binnen de straal van het gebied die de Nootdorpse locatie kon bedienen.”
Dat mag zo geweest zijn, inmiddels is de GGD aan het opschalen, en naast de Delftse komt er ook een nieuwe testlocatie in Zoetermeer. Dat zijn de zesde en zevende teststraat in Haaglanden.
De Delftse wethouder Karin Schrederhof (Zorg), ijverde de afgelopen weken voor het openen van een teststraat in Delft. “Vooral jongere mensen lijken nu vaker besmet te worden. Delft heeft een grote populatie mensen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. We zijn dus een risicogebied. Daarom is het belangrijk dat we de toegang tot testen zo gemakkelijk mogelijk maken.”
De GGD is momenteel druk bezig met het zoeken naar de juiste locatie voor de nieuwe teststraat. Dat is nog niet zo eenvoudig, want je kunt een testlocatie niet zomaar overal neerzetten. Er zijn veel verschillende partijen bij betrokken. Allereerst natuurlijk de gemeente, die de locatie ook beschikbaar moet stellen. De testlocatie in Nootdorp, met een capaciteit van zo'n 1000-1500 testen per dag, is ingericht als drive-through locatie voor auto's.
De Delftse locatie wordt kleiner, vergelijkbaar bijvoorbeeld met die in het centrum van Den Haag, die een capaciteit van 300 testen per dag heeft, en zal nadrukkelijk goed bereikbaar zijn voor fietsers en voetgangers. “We streven dus naar een centrale plek in Delft”, legt de GGD uit. Tegelijkertijd moet de overlast voor eventuele omwonenden worden voorkomen en moet de locatie aan alle eisen van verkeersveiligheid.

Lees verder op pag. 3