Mex en Valentijn voelen zich thuis bij Full Speed (Foto: Koos Bommelé)
Mex en Valentijn voelen zich thuis bij Full Speed (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

"Full Speed voelt echt als een familieclub"

DELFT – Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de tienjarige Mex Verhaar en de zestienjarige Valentijn van der Wouwer, die al sinds jonge leeftijd bij Full Speed voetballen.

Door Bianca Poort

De zomerstop is bijna voorbij; deze week beginnen de trainingen weer bij Full Speed. En daar hebben Mex en Valentijn ontzettend veel zin in. Mex voetbalt komend seizoen in de JO11-1 en Valentijn komt voor het derde jaar op rij uit voor de JO17-1. Daarnaast gaat Mex dit schooljaar naar groep zes van de Mariaschool en begint Valentijn aan een sportopleiding aan ROC Mondriaan.

Full Speed
Beide jeugdsporters begonnen al op jonge leeftijd met voetballen. “Ik speelde mijn eerste jaar bij de ‘ukken’, toen was ik vier”, vertelt Valentijn. Mex was vijf toen hij voor het eerst ging voetballen. “Mijn vader voetbalde toen ook”, vertelt hij. “Daar ging ik wel eens kijken en toen leek het mij ook een leuke sport. Je kunt leuk samenspelen en vrienden maken.” Ook Valentijn vindt het teamaspect leuk aan de sport: “Je doet het echt met z’n allen. En het leek me leuk om de bal rond te spelen en te scoren.” Voor beide talenten was het als vanzelfsprekend dat ze bij Full Speed gingen voetballen. “Mijn vader voetbalde er al. Dus toen ik zelf wilde voetballen, ging ik naar dezelfde club”, legt Mex uit. “Mijn opa en twee ooms voetballen er ook nog steeds. Het is voor ons echt een familieclub.” Ook Valentijn kwam via zijn familie bij de vereniging terecht. “Mijn vader doet veel bij Full Speed en via hem kwam ik er al regelmatig. Ik ben heel blij dat ik bij deze vereniging hoor. Iedereen kent elkaar en er zijn altijd veel mensen die de wedstrijden komen bekijken en je steunen. Daar ben ik wel heel dankbaar voor. Ook voor alle vrijwilligers, die altijd alles regelen.”

Eerste elftal
Nu de coronamaatregelen wat versoepeld zijn en de zomerstop bijna afgelopen is, kan er gelukkig weer gevoetbald worden. Beide talenten trainen twee keer per week en spelen op zaterdag een wedstrijd. “Soms speel ik ook nog op zondag, omdat ik wel eens meedoe met het tweede elftal. Dat doe ik graag, want ik wil zoveel voetballen als ik kan”, vertelt Valentijn. Zijn doel is om zo snel mogelijk voor het eerste elftal geselecteerd worden. “Het zou geweldig zijn als mijn opa me daar kan zien voetballen. Hij kijkt al zo lang bij mijn wedstrijden en ik denk dat hij het fantastisch zou vinden als hij me dan uiteindelijk in het eerste ziet spelen. Dat zou mij dan ook weer blij worden, als ik zou zien hoe mooi hij het vindt dat ik daar terecht ben gekomen. En wie weet kom ik ooit nog ergens hogerop. Dat zal denk ik niet gebeuren, maar het zou wel leuk zijn.” Ook Mex wil later graag in het eerste selectieteam spelen. “Vooral ook omdat mijn vader me dan kan trainen. Hij is trainer van dat elftal en dat lijkt me echt leuk. Af en toe geeft hij mijn team nu ook al training. En dan kan hij best wel streng zijn. Maar dat hoort erbij. Hij blijft natuurlijk gewoon mijn vader, maar op zo’n moment zie ik hem vooral als trainer.” Over zijn eigen talenten hoeft Mex niet lang na te denken. "Ik kan goede assists geven", vertelt hij. "En ik ben best snel, dat is ook handig." Zijn grote voorbeeld is Lionel Messi. Valentijn kan het spel van diens concurrent Cristiano Ronaldo meer waarderen. "Hij heeft denk ik harder moeten werken om de top te bereiken dan Messi", analyseert hij. Zelf speelt hij op het middenveld. "Maar eigenlijk heb ik onderhand overal wel eens gestaan. Het leuke van mijn positie is dat je het overzicht hebt en dat ik letterlijk kan bepalen welke kant het spel op gaat. Daar ben ik ook goed in: het vinden van de open ruimtes en het aanspelen van mijn teamgenoten. Ik scoor ook wel eens, maar eigenlijk vind ik het nog leuker om belangrijk te zijn in de aanloop naar een doelpunt dan het zelf af te maken."

Mooie herinneringen
In de afgelopen jaren hebben Mex en Valentijn een hoop mooie sportmomenten bij Full Speed beleefd. “Maar het allerleukste was bij de mini-F”, vertelt Mex. “We hadden toen een ‘Ukkentoernooi’ en ik werd tot de beste speler uitgeroepen. Er was een soort jury die alle wedstrijden bekeek en toen vonden ze mij dus het beste spelen. Dat was echt leuk. Ik maakte een heel mooie goal in de halve finale, ik denk dat dat wel heeft meegeteld." Scoren doet Mex wel vaker. “Ik sta rechtsvoor. Eigenlijk heb ik vanaf het moment dat ik begon met voetballen al voorin gestaan. Dat vind ik het leukst om te doen, want dan kan je veel scoren en goede voorzetten geven. Ik scoor bijna elke wedstrijd!” Bij Valentijn staat zijn debuut in het elftal ’16-23’ hoog in zijn lijstje van mooiste herinneringen. “Dat is het belofteteam van Full Speed en daar spelen dus de beste voetballers in de leeftijd tussen de 16 en 23 jaar oud. Het is geen vast team, dus je speelt daarnaast ook in je eigen team. Je speelt tegen andere belofteteams, dus op hetzelfde niveau. En we deden het best goed – val alle wedstrijden verloren we er maar eentje. Daar heb ik wel van genoten.” Maar ook het kampioenschap in de JO13-1 was bijzonder. “We sprongen met z’n allen in de sloot, kregen bloemen, maakten kampioensfoto’s… Het was een groot feest!”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl!