Cees van Velzen heeft ambitieuze plannen met Stichting Omroep Delft (Foto: Koos Bommelé)
Cees van Velzen heeft ambitieuze plannen met Stichting Omroep Delft (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Stichting Omroep Delft is op zoek!

DELFT - Stichting Omroep Delft, die van oudsher bekend is als Stadsradio Delft, zal de komende twee tot drie jaar toe groeien naar een volwaardige lokale publieke omroep. Daarom is het bestuur op zoek naar mensen die willen helpen.

Sinds een jaar wordt hard gewerkt om de 'Stadsradio' te laten voldoen aan alle eisen die aan een ‘officiële’ lokale publieke omroep worden gesteld. "Het zijn van een lokale publieke omroep brengt een soort verplichting met zich mee", vertelt voorzitter Cees van Velzen. "We willen (en moeten) bijvoorbeeld op werk-dagelijkse basis nieuws en actualiteiten verzorgen. Het liefst op verschillende kanalen. We willen aanwezig zijn als er iets gebeurt, zodat we meteen vragen kunnen stellen en het nieuws onder de aandacht van de burger brengen."

Interactief platform
Een van de voorwaarden waar je aan moet voldoen om een toegelaten lokale publieke omroep te zijn, is het aanbieden van een lokaal toereikend media-aanbod. "We zijn al even bezig om daaraan te kunnen voldoen", informeert Van Velzen. "Onze website is in samenwerking met een professioneel bedrijf aangepast, dus is vanaf 1 september een interactief platform. Nu zoeken we nog mensen die op dagelijkse basis die website met actualiteiten kunnen vullen. We willen ook podcasts en andere programma's maken; het wordt echt een 'mediahub'. Maar daar hebben we een echte, professionele redactie voor nodig. En die tover je niet zomaar tevoorschijn."

Diversiteit
Om de inwoners van Delft te kunnen vertegenwoordigen, is diversiteit geboden. "Je hebt natuurlijk allerlei maatschappelijke en culturele groeperingen en belangen in Delft. Die wil je in zijn onderlinge samenhang, maar ook in de onderlinge diversiteit laten zien. Dat zie je terug op twee gebieden. We willen een divers aanbod: dus niet bijvoorbeeld driekwart van de uitzendingen besteden aan sport en maar een kwart vrijmaken voor politiek, maatschappij, de TU Delft en andere belangrijke kwesties – dat wil je eerlijk verdelen. En dat zie je dan terug in de redactie én de vrijwilligers die betrokken zouden zijn. Het liefst heb je uit verschillende hoeken mensen in je team, zodat zij vanuit hun eigen achterban weten wanneer en waar er iets gaat gebeuren. En waar je dus als journalist bij moet zijn", aldus Van Velzen. De omroep is dus op zoek naar nieuwe redactieleden. "We maken nu alleen radio en vanaf 1 september komt daar de website bij. Vanaf volgend jaar willen we daar ook beelden bij maken. Want hier gaat het oude spreekwoord op: een beeld zegt meer dan duizend woorden! Denk maar eens aan een grote brand in de stad. Je kunt daar op de radio van alles over vertellen, maar het is veel sprekender om zoiets op beeld te hebben."

Bestuur
"Daarnaast hebben we een ander besturend model nodig. In het ‘oude’ bestuur zaten vooral mensen die ook en misschien wel vooral programma's maakten", legt Van Velzen uit. "Eigenlijk wil je dat die twee functies zich zo min mogelijk met elkaar bemoeien. Een aantal bestuursleden heeft daarom besloten om uit het bestuur te stappen, omdat zij zich voortaan willen bezighouden met het maken van programma’s, want dat vinden ze leuker. En dat is logisch. Daarom zoeken we nu dus ook bestuursleden die juist geen programma’s willen maken maar de wel de goede voorwaarden willen creëren." Wilt u reageren? Mail dan naar
voorzitter@omroepdelft.nl