Houd www.zwemwater.nl goed in de gaten voor de actuele situatie
Houd www.zwemwater.nl goed in de gaten voor de actuele situatie Foto:

Meldingen blauwalg in de Delftse Hout

DELFT - Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft meldingen ontvangen van blauwalg in de Delftse Hout. Daarom is het verstandig om waakzaam te zijn: ga niet in het water waar je drijflagen ziet.

Zorg dat je geen water binnenkrijgt en spoel je na een zwembeurt heel goed af. Kwetsbare mensen, kleine kinderen en ouderen kunnen beter helemaal niet gaan zwemmen in Delftse Hout totdat meer zeker is over de veiligheid.

Blauwalg
"De Delftse Hout werd in de zomer altijd al vroeg geplaagd door blauwalg", schrijft een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Delfland. "Daarom hebben wij er in 2018 extra waternatuur aangelegd en in 2019 de doorstroming verbeterd en de zijarmen gebaggerd. De nieuwe waternatuur bestaat uit natuurvriendelijke oevers en drijvend groen. Dat nieuwe groen gebruikt veel voedingsstoffen waardoor er minder overblijft voor de blauwalg en blauwalg houdt niet van beweging in het water." De maatregelen hebben als effect dat de blauwalg dit jaar ongeveer drie weken later de kop opsteekt dan voorheen. "Als de nieuwe natuur zich helemaal heeft ontwikkeld, komen daar hopelijk nog veel weken bij."

AWP
Hans Middendorp, fractievoorzitter van de Algemene Waterschapspartij: "Twee jaar later en een miljoen euro verder, zijn er toch weer blauwalgen in de Delftse Hout." Volgens Middendorp wordt het nu tijd om door te pakken. "De doorstroming met water van buiten moet worden vergroot. En op de Delftse Hout zijn ook pompen nodig om het water in beweging te houden. Daar hadden we in het Algemeen Bestuur van Delfland twee jaar geleden ook op aangedrongen. Nu moet het college sportief zijn en ook onze oplossing uitproberen." Verder wil Middendorp graag dat er een proef gedaan wordt met zoetwatermosselen die blauwalgen uit het water filteren. "Het meest efficiƫnt is de quagga mossel, die ook al in de Delftse Hout voorkomt. Maar dat is een exoot en daarom wil Delfland dat niet. Maar z'n neefje de zebra mossel is al tweehonderd jaar in Nederland aanwezig en volledig ingeburgerd. Je zou de zebramossel kunnen gebruiken, door ze in grote gazen korven in het water te hangen om het water te zuiveren."

Advies
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft het water met spoed bemonsterd om vast te stellen hoe hoog de concentraties zijn. De resultaten waren op het moment van schrijven nog onbekend. Kijk op www.zwemwater.nl voor het actuele advies voor zwemlocaties in jouw omgeving.