Aanpak tegen eenzaamheid

DELFT - Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. Afgelopen jaar is de werkgroep tegen eenzaamheid opgericht. Hoe staat het er nu voor in Delft?

De werkgroep bestaat uit zeven lokale partijen die eenzaamheid onder ouderen in Delft bestrijden. Deze zeven partijen zijn: Delft voor Elkaar, Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen (SSBO), Pieter van Foreest, de Zorgorganisatie Eerste Lijn (ZEL), Humanitas, de Protestantse kerken en de gemeente Delft. Daarnaast is er een lokale coalitie. Voor de coalitie tegen eenzaamheid is een platform opgericht waar men ideeën kan uitwisselen, contacten kan leggen en samenwerken om eenzaamheid tegen te gaan.

Terugblik
De lokale werkgroep is nu een jaar onderweg. Tijdens dit jaar heeft de focus gelegen op eenzame ouderen. "Vanuit de werkgroep zijn afgelopen jaar verschillende activiteiten in werking gezet", laat het college weten. "Voorbeelden hiervan zijn de 10 dagen van ontmoeting, de uitrol van de Compaan tablets, het benaderen van partijen voor de bredere coalitie, voortzetting van Cultuuranker Abtswoude en een behoeftenonderzoek onder ouderen in Delft. De belangrijkste uitkomsten van het behoeftenonderzoek zijn dat ouderen vervoer en ontmoetingsruimten als voornaamste randvoorwaarden zien om deel te nemen aan activiteiten."

Vooruitblik
"De komende tijd gaan we verder met de uitrol van de Compaan tablets, de doorontwikkeling van de sociale kaart met wijkagenda en de week tegen de eenzaamheid. De sociale kaart is een website waar activiteiten zichtbaar zijn die in Delft worden georganiseerd voor inwoners. Deze wordt zo ontworpen dat inwoners makkelijker vinden wat ze zoeken. Daarnaast komt er een functie op waarmee inwoners kunnen zien water in hun wijk wordt georganiseerd en kunnen inwoners zich meteen via de website inschrijven voor een activiteit. Met de doorontwikkeling van de sociale kaart beogen wij dat inwoners in Delft makkelijker kunnen vinden wat er in hun wijk wordt georganiseerd, dat zij hierdoor minder een drempel ervaren om zich aan te melden voor een activiteit."

Focus op ouderen
De komende 3 jaar zal de focus op de doelgroep eenzame ouderen blijven liggen. "Door de sociale beperkingen vanwege COVID-19 is eenzaamheid onder ouderen afgelopen jaar toegenomen. We verwachten dat de sociale beperkingen voorlopig nog blijven bestaan en dat de eenzaamheid onder ouderen hoog zal blijven. Daarnaast zet de vergrijzing de komende jaren door. We blijven inzetten op het ondersteunen van ouderen zodat zij tijdens COVID-19 contact met hun naasten kunnen houden. Een product zoals de Compaan tablet is hierbij een belangrijk middel." De focus op ouderen neemt niet weg dat het college op termijn wil gaan onderzoeken of ze zich ook kunnen inzetten om eenzaamheid onder andere doelgroepen op te pakken.