Boetes en waarschuwingen in coronatijd

DELFT - De commissie Algemeen heeft op donderdag 16 juli voor de laatste keer in een speciale commissie stilgestaan bij de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Na het zomerreces bespreekt de raad de diverse aspecten van het coronabeleid in de betreffende raadscommissies. Burgemeester Marja van Bijsterveldt ging onder meer in op het optreden van de Delftse boa's in coronatijd.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt heeft laten weten dat de boa's in Delft de afgelopen maanden elf boetes hebben uitgedeeld. Door de boa’s zijn de afgelopen tijd 301 waarschuwingen uitgedeeld. Daarbij ging het volgens de burgemeester om verboden samenkomsten en het niet in acht nemen van voldoende afstand.

Politie
Marja van Bijsterveldt zei dat het aantal boetes dat door de politie is uitgedeeld veel hoger is. De burgemeester stuurt na de zomer een brief naar de raad met de exacte aantallen.

Geweld
Van een toename van geweld ten opzichte van de boa's lijkt in deze coronatijd geen sprake. Het college liet vorige week weten dat de boa's van de gemeente Delft de afgelopen jaren zeer incidenteel te maken gehad met fysieke geweldsincidenten. Dat neemt niet weg dat elk incident er één teveel is. Er wordt geen stijging gezien in de toename van fysiek geweld. Verbale en non-verbale agressie en geweld vormen wel een onderdeel van het vak.