Zeven tips om een inbraak tijdens je afwezigheid te voorkomen
Zeven tips om een inbraak tijdens je afwezigheid te voorkomen Foto:

'Ik ga rustig op vakantie, bij mij is niks te halen'

“Als je met mensen praat over de kans dat er bij hen wordt ingebroken, hoor je vaak dat ze denken dat die kans heel erg klein is, ‘omdat er bij hen toch niks te halen valt’. Maar zo denkt een inbreker niet”, zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

De afgelopen maanden waren veel mensen ook overdag thuis, dus is het aantal inbraken vergeleken met vorig jaar met tientallen procenten, in april zelfs met de helft, afgenomen. Omdat een inbreker altijd de zwakste plekken kiest, waren schuren en kelderboxen nu het doelwit; in die maanden werd daar veel vaker ingebroken. “En nu de vakanties weer voor de deur staan, ziet de inbreker zijn kans schoon om een inhaalslag te maken. Als hij constateert dat men niet thuis is, en hij kan makkelijk binnenkomen, probeert hij gewoon of er iets van zijn gading in dat huis te vinden is.” Waar let een inbreker dan op? Bijvoorbeeld op stapels post en kranten die zichtbaar op de deurmat liggen. Of buren die ze keurig gesorteerd in het zicht op tafel leggen. ’s Avonds branden er helemaal geen, of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en de lamellen of gordijnen zijn ook overdag potdicht. Er staat dagen achtereen geen auto op de oprit. Allemaal signalen waaraan de inbreker kan herkennen dat iemand op vakantie is.

'Wij zijn een paar dagen weg'
Zo’n briefje wordt nu waarschijnlijk niet meer bij de voordeur opgehangen, maar je huis duidelijk onbewoond achterlaten, is voor een oplettende inbreker ongeveer hetzelfde als dat briefje. De inbreker slaat het meest zijn slag bij de achterdeur of via het raam. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 30 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft, dat een inbreker met eenvoudig gereedschap binnen 1 à 2 minuten binnen is. En dán heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar waardevolle spullen. In de zomer heeft hij tenslotte keus te over: ook al gaan we niet massaal naar het buitenland, vakantie in eigen land of een paar dagen naar het strand zal voor velen wel in de planning zitten. En de meesten laten dat nog duidelijk merken ook.

Goed verzekerd en toch?
De tweede aanname, naast ‘mij gebeurt niks’, is de gedachte dat men ‘goed verzekerd’ is. Maar dekt de verzekering wel alle schade? Want soms zijn spullen onvervangbaar, denk maar aan de armband die je van je oma hebt gekregen of je oude laptop met alle foto’s van de (klein)kinderen! En je zult maar teruggeroepen worden van je vakantieadres omdat er bij je is ingebroken. Toch is dat allemaal niet het meest nare dat slachtoffers van een inbraak zeggen te ervaren. Staal: “Wat men vaak onderschat zijn de emotionele gevolgen van een inbraak.” Bijna driekwart van de slachtoffers van een inbraak of poging daartoe zegt de emotionele gevolgen van de inbraak(poging) flink te hebben onderschat en nog maandenlang nare gevolgen te hebben ondervonden. Staal hierover: “Bij de emotionele gevolgen van een inbraak moet je denken aan slaap­problemen als niet goed in slaap kunnen komen, onrustig slapen, nachtmerries of bij elk geluidje wakker worden. Maar ook overdag heeft men er last van, denk daarbij dan aan angst om thuis te komen, schrikken van een vreemd geluid of nerveus en neerslachtig zijn.”

Zeven tips
Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens je vakantie. Om straks met een gerust gevoel op vakantie te gaan of een paar daagjes weg, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken zeven eenvoudige tips:
- Download de InbraakPreventieCheck-app in de Appstore of via Google Play.
- Check de kwaliteit van je sloten.
- Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaliter ’s avonds aanhebt en stel ze in op verschillende tijdstippen.
- Doe je je lamellen of gordijnen van je woonkamer veelal helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat.
- Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op.
- Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen.
- Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden. In Whatsapp-groepen zijn thuisblijvers extra alert, dus sluit je aan (www.wabp.nl)