Protest tegen verbreding snelweg ‘gigantische klus’

Vervolg van de voorpagina.

DELFT – “Het is echt een gigantische klus om alle rijksdocumenten over de consequenties van de nieuwe verbredingsplannen voor het A4-verkeer tijdig te lezen en te interpreteren”, zegt voorzitter John Witjes van Stichting Batavier.
De stichting is de voortzetting van de tientallen jaren lang door Delftenaar Henk Tetteroo aangevoerde actiegroep tegen de komst van de A4, die in de vorige eeuw nog ‘Rijksweg 19’ werd genoemd. Tetteroo en Tanthof-bewoner ir Ben van der Chijs (die de files voor de Ketheltunnel al lang tevoren voorspelde) konden de aanleg uiteindelijk niet verijdelen. Maar ze boekten toch ook succes. Ze bereikten met hun vasthoudendheid door de jaren heen dat de weg tenslotte half tot zelfs helemaal verdiept werd aangelegd. En dat tal van compenserende milieu-voorzieningen er omheen met rijksgeld werden betaald, zoals Europa’s grootste ecoduct over de A4 richting Rotterdam.

Batavier
Batavier is nu één van de milieuclubs die bezig zijn om nog vóór 18 juni hun bezwaarschrift (in politiek jargon: een ‘zienswijze’) ingediend te krijgen tegen het plan voor meer rijstroken op rijksweg A4 tussen Den Haag en Rotterdam. “Het gaat om een stapel rapporten met bij elkaar duizenden pagina’s over allerhande aspecten: lawaai, natuur, vogels, luchtvervuiling. En we moeten er bijvoorbeeld ook op letten dat de verbreding niet wordt aangegrepen om straks in de avond en nacht naar 130 km/u wordt gegaan. Dat zou helemaal indruisen tegen de eerdere afspraken.”
Maar de hoofdconclusie heeft de Batavier-groep al lang en breed getrokken: “De uitbreiding van twee naar drie rijstroken per rijrichting is zinloos. In de Ketheltunnel verandert niets, dus al het doorgaande verkeer dat daar van drie rijstroken naar twee moet loopt er dan helemáál op vast. Dat betekent nóg meer files”, aldus Witjes.
In een reactie hierop zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat desgevraagd: ‘De A4 telt straks vanaf de Prinses Beatrixlaan in Rijswijk tot aan de Ketheltunnel in Schiedam over de gehele lengte 2x3 rijstroken, waardoor onnodige invoegbewegingen worden voorkomen. In de huidige – en ook toekomstige – situatie liggen er 2x3 rijstroken in de Ketheltunnel (dat zijn vanaf Delft 2 doorgaande rijstroken, en 1 strook voor afslag rechts naar de A20, red). Met het verbreden van de A4 sluit het netwerk hierdoor naadloos op elkaar aan. Berekeningen laten zien dat de nu voorgestelde weg-aanpassingen een positief effect hebben op de doorstroming op dit deel van de A4.”
Milieudefensie Delft ziet af van indienen van een eigen reactie. Voorzitter Ria van Oostveen is kort en helder: “Wij sluiten ons aan bij het bezwaarschrift van Stichting Batavier. Die vertegenwoordigt helemaal wat wij ook vinden. Wij waren destijds al tegen aanleg van de A4, en we zijn dus zeker tegen ook nog een uitbreiding van die weg.”
Luchtwachters Delft, een kleine groep milieu-experts, gaat wel een brief schrijven. Want niet alleen zal toenemend autoverkeer leiden tot meer verkeersherrie, zoals Rijkswaterstaat zelf verwacht, ook zijn er consequenties voor de natuur. Voorzitter Ronald Groen: “Zoals onze naam al zegt, zal ons bezwaar zich richten op de toenemende luchtvervuiling als gevolg straks van nog zoveel meer auto’s per dag.”