De A4 vanaf het aquaduct bij Den Hoorn, richting Kethel. Goed te zien is dat de brede vluchtstroken in beide richtingen al bij de weg-opening eind 2014 ruimte boden voor latere uitbreiding.
De A4 vanaf het aquaduct bij Den Hoorn, richting Kethel. Goed te zien is dat de brede vluchtstroken in beide richtingen al bij de weg-opening eind 2014 ruimte boden voor latere uitbreiding. Foto:

Veel maatregelen nodig tegen herrie van ‘verbrede’ A4

DELFT – Als de nieuwe rijksweg A4 langs Delft wordt verbreed van 2 naar 3 stroken per rijrichting, zoals de regering van plan is, dan krijgen bij elkaar zeker 145 woningen in Den Hoorn, Schipluiden en Tanthof blijvend te maken met toegenomen verkeerslawaai boven de aanvaardbare norm. Rijkswaterstaat hoopt dat de herrie daar binnenshuis zal meevallen. Zo niet, dan krijgen de bewoners van die huizen een aanbod om de gevels aan te passen.

Door Henk de Kat

Dit blijkt uit een recent akoestisch onderzoeksrapport van Rijkswaterstaat. Daaruit is te concluderen dat de voorgenomen rijstrook-uitbreiding op de A4 tussen Rijswijk en de Ketheltunnel voor 2.860 woningen in Delft, Midden-Delfland en Rijswijk tot ontoelaatbaar meer lawaai vanaf de drukkere rijksweg zou leiden, indien daartegen niks zou worden gedaan. Het rijk heeft daarom nu een gedetailleerd pakket maatregelen voorgesteld: overal twee lagen zoab (fluisterstil asfalt) plus her en der nieuwe geluidswallen en/of geluidschermen, of – zoals langs Buitenhof – verhoging van bestaande wallen en schermen.

Akoestische studie
Met die aanpak wordt het overgrote deel van de 2.860 herrie-gevoelige woningen in Delft, Den Hoorn en de hele Rijswijkse nieuwbouwwijk Sion beschermd tegen de toenemende verkeersdrukte, aldus de papieren berekening van Rijkswaterstaat. De 145 woningen waarvoor dat volgens de akoestische studie echter niet lukt liggen in Tanthof (36), nieuwbouwwijk De Kreek in Den Hoorn (52), de omgeving rond de aansluiting van de Woudseweg op de A4 in Den Hoorn (46) en de Woudselaan in de Harnaschpolder (11 woningen). De betrokkenen zouden daarvan bericht hebben gekregen van het rijk.
Het 150 pagina’s tellende onderzoeksrapport is een belangrijk onderdeel van het politieke plan om auto’s en vrachtwagens meer ruimte te geven op de A4 tussen Den Haag, Delft en Rotterdam. Nog pas vijfeneenhalf jaar geleden, net voor nieuwjaarsdag 2015, werd dit nieuwe stuk rijksweg geopend na een slepende discussie van 65 jaar. Nu al behoeft die route meer capaciteit, vindt de huidige minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, verkeer), in het kielzog van haar voorgangers. Het A4-tracé zelf dijt overigens niet uit. De bedoeling is dat gebruik wordt gemaakt van de middenberm en/of de vluchtstroken – allebei destijds al bewust royaal aangelegd – om per rijrichting van twee naar drie stroken te kunnen gaan tussen Delft en Schiedam/Vlaardingen. De Ketheltunnel blijft zoals die nu is: vanaf Delft twee rijstroken voor doorgaand verkeer, en rechts een derde rijstrook naar de A20.
Voorzitter Alfred Boot van wijkvereniging BHTD in Tanthof schrikt van de verbredingsplannen. Hij had er twee jaar geleden al wel eens gehoord, maar de vaart nu achter de besluitvorming verrast hem.

145 probleemhuizen
“Ik weet wel dat we een tijdje geleden door het rijk zijn benaderd om mee te doen en te participeren in deze discussie, maar door de corona-perikelen is dat er niet van gekomen. Dat akoestisch rapport en de kennelijke lawaai-gevolgen voor een deel van onze buurtbewoners en de maatregelen voor onze wijk, die kennen wij niet als bestuur.”
Rijkswaterstaat zegt in een reactie hierop dat geprobeerd is om alle bewoners van de 145 probleemhuizen in mei per brief te informeren, en dat op 25 mei specifiek voor de A4 tussen Den Hoorn en de Ketheltunnel een in verband met corona ditmaal digitale voorlichtingsavond is gehouden. “Die is door 80 belanghebbenden bekeken, en nog steeds te vinden op internet.”
De plannen komen ook niet helemaal uit de lucht vallen. Al in 2017, kort na de ingebruikneming eind 2014 van de A4, werd op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat serieus politiek werk gemaakt. Dat gebeurde mede op aandrang van gelobby door de provincie Zuid-Holland, het Westland en de gemeenten in de gezamenlijke Haagse en Rotterdamse vervoersregio. Bestuurders en ondernemers, zoals vanuit de tuinbouwsector, drongen aan op meer rijbanen, aangezien de kersverse A4 – in korte tijd uitgegroeid tot de drukste snelweg van Nederland, met dagelijks 270.000 auto’s bij Den Haag – al snel vol liep met files, zeker voor de Ketheltunnel.
De besluitvorming is inmiddels zo ver gevorderd dat vóór 18 juni bezwaarschriften moeten worden ingediend, willen die straks nog een rol kunnen spelen bij de uiteindelijke parlementaire besluitvorming en vooral bij een allerlaatste afweging door de rechter. Wie nu niet protesteert tegen de voorgenomen lawaai-maatregelen, verliest na de 18e zijn verdere juridische invloed. Rijkswaterstaat meldt dat de informatie van de digitale info-avond van 25 mei nog tot de inzendtermijn van 18 juni is terug te kijken op de website over de vernieuwingsplannen voor de A4.
Als het aan de minister ligt beslist de Tweede Kamer komend jaar over het project. Bij een akkoord, en zonder veel rechterlijke strubbelingen, start het werk in 2023. De rijstroken-uitbreiding moet daarna rond 2027 helemaal klaar zijn, aldus de agenda van Van Nieuwenhuizen.