De aanvraag van Stichting Islamitisch College om een Islamitische basisschool te openen is voor de zesde keer afgewezen.
De aanvraag van Stichting Islamitisch College om een Islamitische basisschool te openen is voor de zesde keer afgewezen. Foto:

Verzoek Islamitisch College afgewezen

DELFT - Stichting Islamitisch College heeft eind januari van dit jaar opnieuw een aanvraag gedaan bij de gemeente Delft om een islamitische basisschool te openen. De aanvraag voor het openen van de school is nu voor de zesde keer afgewezen.

De stichting heeft een wens om een islamitische basisschool op te nemen in het plan van nieuwe scholen 2021-2024 en daarmee leerlingen uit de Delftse regio te trekken. De gemeente was hier sceptisch over, want voor hen was het niet duidelijk of de school wel over voldoende leerlingen zou beschikken om de school te laten bestaan. Hiervoor werd een vergelijking gemaakt met de islamitische basisschool uit Maastricht. Het inwonersaantal van Delft en Maastricht komt namelijk goed met elkaar overeen. De vergelijking heeft ook geen doorslag van de plannen gegeven.
Volgens de gemeente wordt niet aannemelijk geacht dat de school, binnen 5 jaar vanaf de aanvangsdatum van de bekostiging en voorts gedurende 15 jaar na die periode van 5 jaar, zou worden bezocht door voldoende leerlingen overeenkomstig de voor Delft geldende stichtingsnorm, waardoor het verzoek niet voldoet aan het gestelde in artikel 77, lid 1 van de Wet op het primair onderwijs. Conform artikel 83 van de Wet op het primair onderwijsgeen ‘Plan van nieuwe scholen’ vast te stellen. Daarnaast vraagt de komst van een nieuwe school om investeringen in de huisvesting, welke beschikbaar moeten worden gesteld conform de Verordening Voorzieningen Onderwijshuisvesting Delft (2014). Hiervoor zijn geen middelen beschikbaar in de reeds vastgestelde Integrale Huisvestingsplannen Onderwijs.

Reactie
Het enige wat Hasan Gögüs van de stichting kwijt wilt is dat hij vindt dat de gemeente in haar oordeel afwijkt van de wijze waarop de minister en de Raad van State oordelen.