TU start onderzoek naar exitscenario’s

DELFT - Wat denkt de Nederlandse samenleving over versoepeling van coronamaatregelen? Onderzoekers van de TU Delft gaan op 29 april de voorkeuren van ongeveer tienduizend Nederlanders voor het versoepelen van coronamaatregelen in kaart brengen.

Vanaf 29 april kan iedereen zijn/haar voorkeuren kenbaar maken via www.tudelft.nl/covidexit. De evaluatie wordt opgezet in samenwerking met het RIVM, de Ministeries van VWS en Financiën, en wetenschappers van het Strategies versus corona platform. Op donderdag 7 mei verwachten de onderzoekers de eerste resultaten bekend te kunnen maken.

Nuttig en zinvol?
De effectiviteit van de maatregelen is sterk afhankelijk van het gedrag Nederlanders. Dit gedrag is weer afhankelijk van de mate waarin Nederlanders de genomen maatregelen als zinvol ervaren. Er is daarom behoefte aan meer informatie over voorkeuren van de samenleving om beslissingen over het afbouwen van de coronamaatregelen te onderbouwen. De overheid heeft verschillende mogelijkheden om de coronamaatregelen te versoepelen. Deelnemers krijgen deze mogelijkheden te zien, inclusief de voor- en nadelen. Eerst zullen zij beantwoorden welke maatregelen moeten worden versoepeld, daarna kunnen deelnemers hun keuzes motiveren. Ook kunnen deelnemers nog ideeën inbrengen voor eventuele andere maatregelen voor versoepeling. De overheid kan de uitkomsten gebruiken voor het doordenken van scenario’s om de coronamaatregelen te versoepelen en voor communicatie over het afbouwen van maatregelen.