Eikenprocessierups

DELFT - Bijna elke gemeente kreeg de afgelopen jaren steeds meer te maken met de eikenprocessierups. De aandacht voor deze rups is onder meer groot, omdat hij voor huidirritatie bij de mens kan zorgen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Vanaf april komen de larven uit de eipakketten die in het najaar door de vlinders tegen takken van de bomen zijn afgezet. ’s Nachts gaan de rupsen in optocht - processie - op zoek naar voedsel in de kroon van eiken. De eikenprocessierups kan zich bij grote aantallen tot een plaag ontwikkelen en in de maanden april tot september leiden tot klachten veroorzaakt door de brandharen van de rups.

Bestrijding
Ook in de regio Delft is de eikenprocessierups op verschillende locaties te vinden. De locaties waar eikenprocessierupsen aanwezig zijn of waar de mogelijkheid bestaat dat de rups zich hier vestigt, zijn in kaart gebracht. De locaties die al bekend zijn van vorig jaar worden preventief bestreden, locaties die er dit jaar bij komen worden curatief bestreden. Om veel overlast van deze rups te voorkomen in het voorjaar wordt ook geëxperimenteerd met een vorm van natuurlijke bestrijding. Zo zijn in de gemeente Pijnacker-Nootdorp op twee locaties in totaal 15 vogelnestkastjes opgehangen om vooral meer koolmeesjes aan te trekken. De koolmees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en kan dus een grote hoeveelheid rupsen wellicht beperken.

Heeft u zelf een nest gezien? Geef het door aan de gemeente via het Meldpunt Leefomgeving. U kunt ook bellen naar 14015.