De hekken van DSV Full Speed blijven voorlopig nog gesloten (Foto: Koos Bommelé)
De hekken van DSV Full Speed blijven voorlopig nog gesloten (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Sportclubs krijgen financieel harde klappen

DELFT - Al een maand geleden moesten Delftse sportclubs hun deuren sluiten door de corona-uitbraak. Trainingen, wedstrijden en evenementen zijn gecanceld en alle kantines zijn gesloten, waardoor de clubs veel inkomsten mislopen. Hoe hard komt die financiële klap aan?

Door Cheyenne Toetenel

Nu verschillende sportbonden hebben besloten de competities te beëindigen door het coronavirus, is het definitief einde seizoen voor veel sportclubs. Wat precies de consequenties zijn voor de verschillende sporttakken en de start van het komende seizoen is nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat de getroffen maatregelen grote financiële gevolgen zullen hebben voor de sportverenigingen.

Voetbal
Voetbalclubs worden hard geraakt, zo ook DSV Full Speed. “Het besluit van de bond viel rauw op ons dak”, vertelt voorzitter Sjaak Lispet. “De financiële gevolgen voor de club zijn groot. Een groot deel van onze begroting is gebaseerd op de kantine-inkomsten, zeker nu in de - normaal gesproken - drukste periode van het seizoen. Dat terwijl de vaste lasten gewoon doorgaan.” Ook Cas van Velzen van DVV Delft geeft dit aan. “Maar het risico op besmetting bij een contactsport is voorlopig veel te groot.” Voorzitter Rien Beenen van vv SEP vertelt: “Het verenigingsleven ligt stil, het hart van SEP is stilgelegd. Diverse activiteiten zijn afgelast. Onze kantinevoorraad was echter deels al ingekocht, waarvan een groot deel in juli over de datum gaat. Dat trekt een grote financiële wissel op een vereniging.” Toch heeft Beenen alle begrip voor de situatie. “De KNVB heeft een verstandige keuze gemaakt. Jammer is het wel. Feitelijk is de hele competitie 19/20 nietig verklaard. Geen kampioenen, geen degradanten. En toch lijkt dit de minst schadelijke en eerlijkste keuze. Ondanks alle onzekerheden staat SEP in de steigers om er een fantastisch nieuw seizoen van te maken.”

Korfbal
Job van den Berg, bestuurslid bij C.K.V. Excelsior, vindt het een rare tijd. “Natuurlijk zouden we nu het liefste op het korfbalveld staan, maar het is simpelweg onverantwoord. Korfbal is een sport die niet gespeeld kan worden op 1,5 meter afstand van elkaar.” Ook bij de korfbalvereniging missen ze op financieel gebied vooral de omzet vanuit de kantine, en dat in het jubileumjaar van de club. “Excelsior bestaat dit jaar 100 jaar. Dit zouden wij groots vieren met vele verschillende evenementen. Deze hebben we allemaal moeten stilzetten, maar we zijn van plan het volgend jaar dubbel en dwars in te halen.”

Basketbal
Ook de basketbalcompetitie wordt dit seizoen niet meer hervat, wat gevolgen heeft voor basketbalvereniging DAS. Voorzitter Rienk Bijlsma. “De zaalhuur loopt door, alsmede de betalingen aan de bond en wat kleinere kostenposten. Het is op dit moment nog onduidelijk in hoeverre we deze kunnen reduceren. Dit seizoen is gedekt door de reeds betaalde contributie, maar volgend seizoen moeten wij afwachten. De selectietrainingen, alsmede de inschrijvingen voor komend seizoen zijn nog onbekend. Ons jeugdkamp is gecanceld en het familietoernooi zal hoogstwaarschijnlijk ook geen doorgang vinden. We gaan nu aan de slag met de voorbereidingen voor de start van een nieuw seizoen, wanneer we hopelijk weer samen mogen sporten.”

Hockey
Voorzitter van hockeyclub Hudito, Wessel Pil, laat weten dat zijn club de gevolgen nu in kaart brengt. “Voorop staat dat we het hockey enorm missen. Niet alleen de sport maar ook de sociale contacten zijn weggevallen. Naast de competitie die stil ligt, zijn diverse evenementen afgelast. Ook aan de kant van financiën gaan we dit keihard voelen.” In tegenstelling tot bij veel andere sporten, heeft de hockeybond nog niet definitief besloten de competitie dit seizoen niet meer te hervatten. “We hopen dat het hockeyseizoen toch nog deels wordt afgemaakt om dit verlies niet te groot te laten worden, maar overleven doet Hudito sowieso.”

Steun
De clubs krijgen op dit moment nog geen financiële steun, maar hebben wel aanvragen lopen bij het Rijk en de gemeente. Deze zijn nog niet gehonoreerd. De gemeente Delft laat weten komende week weer een update te sturen naar de raad met actuele informatie over wat nu allemaal wordt gedaan voor de stad. Vrijwel alle sportclubs zien vanuit de gemeente in ieder geval graag coulance met de betaling van de veldhuur. Er wordt gehoopt op kwijtschelding van deze huur en compensatie van de gemeentelijke heffingen over de periode.