Besir en Meryem leren vanuit huis via Chromebooks en iPads (foto: Emel Tunc)
Besir en Meryem leren vanuit huis via Chromebooks en iPads (foto: Emel Tunc) Foto:

Omgang maatregelen door Delftse scholen

DELFT - Afgelopen dinsdag heeft minister-president Mark Rutte in een persconferentie bekend gemaakt dat de scholen tot dinsdag 28 april gesloten blijven. Dit betekent dat leerkrachten hun lessen vanuit huis moeten blijven voortzetten en dat leerlingen thuis zullen moeten blijven doorleren. Natuurlijk hebben ook Delftse scholen hiermee te maken. Hoe pakken zij dit aan?

Door Svjetlana Zivkovic

Rembrandtschool
"We hebben de afgelopen weken vooral besteed aan het herhalen van de stof en gaan de komende periode stof aanbieden via de mail en via Google Meet", zegt Lynette Geval van de Delftse Rembrandtschool. "Een groot verschil wat ikzelf het meeste mis is de interactie en de controle die je uit handen moet geven. Het is niet hetzelfde. Je kunt leerlingen minder hulp aanbieden wanneer nodig en onderling contact verdwijnt daar ook mee. Ondanks de omstandigheden houden we iedereen via de digitale systemen goed in beeld en dit zal zo blijven." Geertje is moeder van drie kinderen van de Rembrandtschool. "Ik zorg ervoor dat ze tegelijkertijd om 8.30 uur starten met het schoolwerk en dat ze voldoende pauze nemen", zegt Geertje. "Ze houden zelf een afvinklijst bij voor hun werk en tussendoor controleer ik hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben. Gelukkig kunnen de kinderen vrij zelfstandig werken, maar het is niet altijd ideaal gezien het thuiswerken. Mijn man en ik zorgen er dan voor dat de kinderen ook weleens buiten spelen en zo pakken we het aan tot de maatregelen voorbij zijn."

Grotius Praktijkcollege
Ook op het Grotius Praktijkcollege zijn de leerkrachten druk bezig met het aanbieden van relevant lesmateriaal. "Voor de leerlingen op de praktijkschool en de pro-vmbo hebben wij voor iedere schooldag een planning gemaakt, zodat zij iedere dag twee uur thuis aan school kunnen werken", vertelt Erik Vermaat, mentor pro-vmbo 1.De leerlingen krijgen op afstand instructie en feedback op hun gemaakte werk. We maken voornamelijk gebruik van Microsoft Teams en Magister. Door middel van videobellen hou je toch contact, want dat is een groot verschil. Een probleem is wel dat de eerste- en tweedejaars leerlingen door de coronacrisis op dit moment niet het volledige lesprogramma kunnen volgen. Hierdoor moeten de leerlingen het volgend schooljaar een kleine inhaalslag maken. Dit geldt ook voor degene die zich wat minder inzetten. Daar merk je zeker wel verschil. Als docent moet ik ervoor zorgen dat de leerlingen deze periode goed kunnen afsluiten om vervolgens een eindsprint te kunnen maken naar het einde van het schooljaar."
Basisschool De Horizon
Directeur Meint Helder van Basisschool De Horizon had de verlening aan zien komen en heeft zich daarop voorbereid. "We bieden online onderwijs welke gevolgd en gemaakt kan worden via Chromebooks en iPads. Ook is het online ontmoeten belangrijk om contact met de kinderen te houden en de kinderen hebben ook contact met elkaar. Zij krijgen het huiswerk via de computer. De leerkracht legt hen vervolgens uit wat ze moeten doen. Voor de groepen 1 en 2 gaat er iedere dag een berichtje via social schools naar de kinderen met leerzame activiteiten. Zij werken op een IPad. Iedereen doet natuurlijk enorm zijn best, maar er zijn zeker risico's voor de toekomst. Kinderen leren thuis anders, sommige ouders moeten ook zelf thuis werken of spreken de taal niet goed. Wij verwachten dat we straks hard moeten werken aan de achterstanden die zijn ontstaan. Daar maken wij een goed plan voor."

Lespakketten Rembrandtschool worden op de fiets rondgebracht (foto: Rembrandtschool)