De ontwikkeling van de e-bike gaat in snel tempo door. (Foto: PR)
De ontwikkeling van de e-bike gaat in snel tempo door. (Foto: PR) Foto:

Het fietsseizoen zou nu moeten beginnen

DELFT – Het fietsseizoen start in de lente, maar door de coronacrisis lopen de dingen nu even anders. Ook ondernemers als Karlas Fietsen aan het Bartokpad passen zich aan de nieuwe situatie aan.

De dagen worden langer, het weer wordt beter. Kortom, de lente staat voor de deur. "Normaal is de lente de periode dat iedereen zich goed oriënteert op de aanschaf van een nieuwe fiets voor het aankomende seizoen", aldus Olaf Karlas. "Maar door het virus is het rustiger en is men meer afwachtend. "
De virusproblematiek brengt ook haar eigen aandachtspunten met zich mee, zo merkt ook Olaf “Bij Karlas Fietsen werken we momenteel volgens de RIVM richtlijnen en zullen we de ontwikkelingen met betrekking tot het virus afwachten.
Tot die tijd proberen we de nodige en noodzakelijke handelingen zo goed mogelijk op te lossen.”

Leuke ontwikkelingen
In de fietsenbranche zijn leuke ontwikkelingen. De techniek van de elektrische fiets of e-bike gaat in snel tempo door. “Zo komen er steeds meer fietsen met een 'intube' accu”, vertelt Olaf. “Een 'intube' accu is een accu die weggewerkt is in de buis van de fiets. Dit zorgt voor een stabiele wegligging doordat de accu lager ligt dan achterop de drager. Daardoor is het gewicht beter verdeeld over de fiets.”
En een betere wegligging is natuurlijk goed voor de veiligheid.

Belt drive
Ook zie je steeds meer fietsen met een belt-drive. "Een belt-drive is een carbon riemaandrijving in plaats van de ketting", legt Olaf uit. De belt-drive heeft een aantal voordelen. Zo heeft hij minder onderhoud nodig. "Daarnaast blijft de riemaandrijving schoner omdat je hem niet hoeft te smeren. Een belt-drive rekt ook niet en gaat tot vijf keer zo lang mee als de traditionele metalen fietsketting."

GPS
De laatste ontwikkeling van Gazelle is dat de fietsfabrikant een aantal e-bike modellen met GPS heeft uitgerust. Bij deze GPS zit een app waarmee je eenvoudig op je telefoon de gegevens van de fiets kunt zien, zoals hoe vol de batterij zit, het aantal kilometers dat je gereden hebt en waar je fiets staat Bovendien krijg je automatisch een melding bij verplaatsing of een poging tot diefstal. Een veilig gevoel!

Verzekering
De GPS is ook te combineren met een ANWB verzekering. Als de fiets gestolen is kun je dit via de app aangeven en heeft de ANWB 72 uur de tijd om de fiets terug te vinden. Lukt dit niet, dan krijg je een nieuwe fiets.