Burgemeester spreekt over coronavirus

DELFT - De Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt heeft in een brief uitspraak gedaan over het nieuwe coronavirus.

"De aanpak van het coronavirus in Nederland is in een nieuwe fase gekomen. Vanaf donderdag 12 maart gelden in het hele land, en dus ook voor Delft, nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus. De maatregelen hebben gevolgen voor ons allemaal. Ze raken het openbare leven in de stad, ze raken ons werk en onze situatie thuis. We moeten ons aanpassen, onder anderen door thuis te werken als dat mogelijk is. We beperken de ontmoeting in grote groepen en stellen evenementen en bijeenkomsten uit. De situatie geeft zorgen en onzekerheid.
Impact
De impact van de maatregelen is groot, bij bewoners, maar zeker ook bij organisatoren van evenementen en ondernemers. Een aantal van onze ondernemers gaat een lastige tijd tegemoet; hen wil ik sterkte en wijsheid toewensen bij de uitdagingen waar zij voor staan. Daarnaast leef ik mee met organisatoren van evenementen die teleurgesteld zijn dat datgene waarin zij veel energie, tijd en mogelijk ook geld hebben gestoken nu niet door kan gaan. Van ons allen wordt de komende tijd inzet gevraagd. Ik doe daarom een dringend beroep op een ieder van ons zich te houden aan de nieuwe maatregelen, zodat het Coronavirus zo min mogelijk kans krijgt zich te verspreiden. Ook roep ik u op om oog te blijven houden voor ouderen en kwetsbare bewoners in uw omgeving, en hulp te bieden waar nodig. Onderstaand de maatregelen die in elk geval tot 1 april gelden op een rij.

Maatregelen
Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts. Mijd in dat geval sociaal contact. Bel pas met de huisarts als de klachten verergeren. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties, zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen worden mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen (zoals de politie, hulpdiensten of nutsbedrijven): er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland. Hogescholen en universiteiten worden verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges te geven. De TU Delft heeft inmiddels aangegeven deze maand geen fysiek onderwijs meer aan te bieden op de campus. Ook tentamens in collegezalen gaan niet door en andere onderwijsactiviteiten worden afgelast. Scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs, en kinderopvang blijven gewoon open.

Diensten gemeente
De nieuwe maatregelen vanwege het coronavirus hebben ook effect op de uitvoering van onze gemeentelijke taken. We brengen waar nodig aanpassingen aan. Ik vraag hiervoor uw begrip. De dienstverlening van de gemeente Delft blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven en we houden aandacht voor de veiligheid in de stad. Dat betekent dat: het stadskantoor open blijft, balieafspraken doorgaan en dat we tijdens kantooruren bereikbaar zijn via het nummer 14015. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, informeren wij u zo snel mogelijk via de website van de gemeente Delft: www.delft.nl/coronavirus."