Peukenvrije binnenstad

DELFT - De gemeente Delft heeft er genoeg van: alle sigarettenpeuken in de binnenstad. "Het roken is geen probleem, maar het gedachteloos wegschieten van de peuk wel."

De gemeente heeft op ruim dertig locaties in de binnenstad tellingen gehouden. Op elke plek vonden ze peuken, soms tussen de 3 tot 5 peuken per m2, op andere plekken 10 tot 20, met zelfs als uitschieter meer dan 40 peuken per m2. Een ruwe schatting op basis van deze telling: er liggen in de binnenstad zo'n 1 tot 2 miljoen peuken op straat.

Samenwerken
De gemeente heeft een aantal van deze ondernemers in de binnenstad en de studentenverenigingen aangeschreven en bezocht: 'Willen jullie meehelpen peuken uit de binnenstad te bannen?" De eerste ondernemers hebben zich al aangemeld. De gemeente hoopt dat zo'n 20 tot 30 ondernemers zich aanmelden. Half maart gaat de pilot van start. Dan gaan 2 medewerkers van Werkse! zich één dag per week inzetten om peuken te verwijderen, op de zogenoemde hotspots. Waarom zouden ondernemers willen meewerken? Het schoonmaken van de openbare ruimte is toch een gemeentelijke verantwoordelijkheid? "Dat kan zijn," zegt Peter van der Hem, projectleider zwerfafval van de gemeente, "maar het schoon hóuden van de openbare ruimte is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wij ondersteunen ondernemers daar graag bij. Met een kleine maatregel kunnen ze een fiks resultaat boeken."