Sergio Veugelers, aanvoerder van Laakkwartier, neemt de prijzen van de Delftse Beloftencompetitie 2019 in ontvangst van Guus Heemskerk. Deze jaargang trokken de Hagenaars zich om moverende reden terug. (foto: Roel van Dorsten)
Sergio Veugelers, aanvoerder van Laakkwartier, neemt de prijzen van de Delftse Beloftencompetitie 2019 in ontvangst van Guus Heemskerk. Deze jaargang trokken de Hagenaars zich om moverende reden terug. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

RODI Media/DSW Delftse beloftencompetitie blijft zich ontwikkelen

DELFT - De RODI Media/DSW Delftse Beloftencompetitie nadert zijn ontknoping met rasse schreden. Met Guus Heemskerk, voorzitter van het organiserend comité, maken we de tussenbalans op.

Door Alphons de Wit jr.

Al decennialang was de Delftse 16-23 competitie een begrip in de regio. Vorig jaar werd hij omgedoopt tot de Delftse Beloftencompetitie en werd ook de opzet gewijzigd. "Want van de deelnemende clubs kwam de vraag om de poules meer naar niveau in te delen", vertelt Guus Heemskerk. "Iedereen kan zich voorstellen dat het niet leuk is om je wedstrijden heel dik te verliezen, maar ook dik winnen heeft zijn nadelen. Als organisatie hebben we iets met dit verzoek gedaan door één kampioenspoule te maken en twee poules met, met alle respect, de wat mindere ploegen. Aan het eind van het seizoen spelen de nummers één en twee van de kampioenspoule de finale, terwijl de onderste twee ploegen van die poule degraderen en plaats maken voor de kampioenen van de andere poules."

Invloeden van buitenaf
Deze nieuwe opzet kon op veel steun van de deelnemende ploegen rekenen, maar gaat komend seizoen naar alle waarschijnlijkheid alweer op de schop. "Dat heeft voornamelijk te maken met invloeden van buitenaf", legt Heemskerk uit. "De KNVB heeft besloten dat de bekerduels van standaardelftallen, reserve-elftallen en jeugdelftallen meer door de weeks worden gespeeld. Daarnaast is er het Haaglanden Voetbaltoernooi dat besloten heeft met een poulesysteem verder te gaan in plaats van met knock-outwedstrijden en ook eerder in het seizoen te beginnen. Dat zorgt ervoor dat er op de speelkalender maar zeer weinig ruimte over is en heeft ertoe geleid dat we nu al wedstrijden hebben moeten verplaatsen. Hiermee word je als organisatie geconfronteerd en dan heeft stug vasthouden aan je eigen ideeën onzes inziens geen zin. Daarom denken we na over een andere opzet met kleinere poules, zodat elke ploeg minder wedstrijden hoeft te spelen."
Een ander probleem waar de organisatie dit seizoen mee geconfronteerd wordt, is het terugtrekken van een drietal deelnemers. "Bij Semper Altius is de begeleidingsstaf opgestapt en Laakkwartier en DHL kwamen er gedurende het seizoen achter dat ze onder meer door blessures geen representatieve elftallen meer op konden stellen. Zij hebben aangegeven zich terug te trekken. Dat betreuren wij, maar we vinden het een goede beslissing: dit is namelijk beter dan de avond van tevoren je tegenstander opbellen om je af te melden. Wij vinden het dan ook niet gepast om de verenigingen te straffen."
Reglementen
De betreffende ploegen zijn dan volgend seizoen van harte welkom om weer aan de competitie deel te nemen. "Maar we geven wel van tevoren aan dat ze beter goed kunnen nadenken over waarvoor ze zich inschrijven. Daarbij zullen we ze ook voorbereiden op de op handen zijnde veranderingen in de competitieopzet. Over het algemeen zijn de deelnemers zeer tevreden over het toernooi en zien ze het op een goede manier om de stap van de junioren naar de senioren te vergemakkelijken. Het contact met de clubs verloopt prima en we willen als organisatie vooral met de clubs meedenken en geen straffen uitdelen. Zo werkt het misschien bij de KNVB, maar wij zoeken naar oplossingen die het beste zijn voor de deelnemende verenigingen. Daarnaast hebben we ook dit seizoen de vraag van een viertal clubs gekregen of ze ook deel mochten nemen. Met dit soort verzoeken gaan we altijd heel zorgvuldig om, want we willen bovenal een op Delft georiënteerde competitie blijven en moeten ook weer niet te groot worden. Het moet voor ons namelijk wel te behappen blijven en er zitten praktische kanten aan, zoals bijvoorbeeld de aanstelling van scheidsrechters."

Heden en toekomst
Ook in de huidige jaargang is de competitie, afgezien van de afmeldingen, weer een succes. "We gaan de zevende speelronde in en er zijn nog maar vier wedstrijden die nog moeten worden ingehaald. We lopen dus goed op schema en over een aantal weken zal duidelijk zijn welke twee ploegen om de titel gaan strijden, welke twee ploegen naar poule A promoveren en welke twee ploegen het volgend seizoen een stapje lager moeten gaan proberen."
Over het waar en wanneer van de finale is nog geen duidelijkheid. "Als organisatie vinden we het belangrijk om met de clubs mee te denken en daarom wordt een datum na onderling overleg vastgesteld. Daarnaast bekijken we nog waar de finale plaats zal vinden: dat zal in ieder geval op neutraal terrein zijn."
De RODI Media/DSW Delftse beloftencompetitie blijft zich dus ontwikkelen. "Als je voor verrassingen wordt gesteld kun je twee dingen doen: stug vasthouden of meeveren. Wij kiezen voor dat laatste."