Stadslab over vergrijzing Delft van start

DELFT - In de Delftse wijk Tanthof is in aanwezigheid van onder anderen burgemeester Marja van Bijsterveldt en wethouder Karin Schrederhof een Stadslab gestart.

Docenten en studenten van De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland en de TU Delft gaan samen met de gemeente, maatschappelijke organisaties én bewoners onderzoek doen naar problemen, kansen en oplossingen rondom 'vergrijzing'. "Ik ben ervan overtuigd dat als je met elkaar nadenkt over de vraagstukken in de wijk, je heel creatieve en inventieve ideeën kunt ontwikkelen", aldus Marja van Bijsterveldt. Belangrijkste doel, behalve de samenwerking stimuleren, was om de vragen van bewoners, de gemeente, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen te koppelen aan docenten en opleidingen, zodat studenten met praktijkgerichte opdrachten aan de slag kunnen. De gemeente Delft wil haar voordeel kunnen doen met de opgedane kennis en uitkomsten van de onderzoeken en ervaringen in Tanthof.

Tanthof
Op dit moment is bijna één op de vijf inwoners van Tanthof 65 jaar of ouder. De woonwijk uit de jaren tachtig en negentig telt veel eengezinswoningen, waar een groot aantal 'empty nesters' woont: huishoudens van het eerste uur, waarvan de kinderen het huis uit zijn. Door de vergrijzing spelen er diverse vraagstukken. Maar het Stadslab gaat niet alleen over kwetsbare senioren. Ook vraagstukken van vitale ouderen die goed bij kas zitten, komen aan bod.