Een extreem geval van 'gedumpte' Mobikes
Een extreem geval van 'gedumpte' Mobikes Foto:

Nog altijd kritiek op Mobike

DELFT - In de commissie Ruimte en Verkeer is afgelopen week wisselend gereageerd op de evaluatie over de deelfietsen in Delft. De anderhalf jaar durende proef begon in maart 2018 en eindigde in september 2019. In die tijd steeg het aantal deelfietsen van 100 naar gemiddeld 700 fietsen in Delft.

Bij de gemeente kwamen 119 meldingen binnen over verkeerd of onlogisch geparkeerde fietsen en ongebruikte deelfietsen die ergens lang gestald staan.

Ingezonden brieven
Ook wij van Delft op Zondag kregen veelvuldig ingezonden brieven met kritiek op de mobiele fietsen: "Mobikes staan regelmatig heel storend in de weg. Alle mooie afspraken met Mobike ten spijt. De openbare ruimte in stad en buitenwijken verdient het niet om op een dergelijke wijze 'verrommeld' te worden" en "Ik doe een beroep op iedere gebruiker om de fiets na gebruik in een rek te plaatsen. Op onder meer Mobike om de fiets binnen een dag na gebruik op te halen. En op de gemeente om hierop te handhaven."

Evaluatie
Inwoners van Delft zien de zogenoemde 'strooifiets', ofwel deelfiets die je overal kunt achterlaten, dan ook als een boosdoener van overlast in de binnenstad én in de omliggende wijken waar fietsen worden achtergelaten. Eerder liet de gemeente weten regelmatig afspraken te hebben gemaakt met de fietsaanbieder over het voorkomen van overlast.

Aan de slag
In de commissie leidde het onderwerp afgelopen week vooral tot veel vragen aan wethouder Martina Huijsmans. Ze wil nu snel aan de slag om te komen tot een vergunningstelsel voor aanbieders van deelvervoer. Ze verwacht daarover aan het begin van het tweede kwartaal van dit jaar een brief naar de raad te kunnen sturen.