Renovatie van het Prinsenhof, de tuin en het Sint Agathaplein is nodig. De gemeente moet investeren om de gebouwen in goede staat te houden.
Renovatie van het Prinsenhof, de tuin en het Sint Agathaplein is nodig. De gemeente moet investeren om de gebouwen in goede staat te houden. Foto:

Toekomstvisie voor het Prinsenhof

DELFT - Het college van Delft heeft de gemeenteraad voorgelegd hoe de toekomstvisie voor het Prinsenhof kan worden ontwikkeld tot een ontwerp. Eind dit jaar moet deze eerste fase van het ontwerpproces zijn afgerond.

Perspectief
Het college stelt de raad voor om als vertrekpunt voor het ontwerp een variant te laten uitwerken waarbij de inhoudelijke visie van het museum kan worden gerealiseerd en waarbij ook de buitenruimte (Kloostertuin en Sint Agathaplein) wordt betrokken. Voor deze variant wordt de visie van de werkgroep Prinsenhofgebied gehanteerd als perspectief. Vorig jaar heeft deze breed samengestelde werkgroep haar visie aan het gemeentebestuur aangeboden.
Het college kiest voor een aanpak waarbij de ontwikkeling van visie naar ontwerp in verschillende fasen wordt opgedeeld. Het college verwacht dat deze fase gereed is in december 2020. Dan zal ook de beoogd architect met het ontwerpteam worden gepresenteerd en zal een richtinggevende investeringskostenraming beschikbaar zijn met een bijbehorende bandbreedte.

Financiƫle kaders
De raad wordt op dat moment gevraagd om te besluiten over de financiƫle kaders en het budget voor de tweede fase: het maken van een Voorontwerp met businesscase. Deze fase is eind 2021 gereed.
Het Definitief Ontwerp is volgens de huidige planning medio 2022 gereed. Zowel bij het maken van het Voorontwerp als het Definitief Ontwerp heeft de raad mogelijkheden om op of af te schalen. Met deze aanpak behoudt de raad de mogelijkheid om het uiteindelijke investeringsniveau te bepalen.
Renovatie van het Prinsenhof, de tuin en het Sint Agathaplein is nodig. De gemeente moet hierin investeren om de gebouwen in goede staat te houden.