Rita van Looy (80) is inmiddels al heel wat jaren vrijwilliger bij het Filmhuis Café. Foto: KOOS BOMMELE
Rita van Looy (80) is inmiddels al heel wat jaren vrijwilliger bij het Filmhuis Café. Foto: KOOS BOMMELE Foto: KOOS BOMMELE

Vrijwilliger met een gouden randje...

DELFT - Rita van Looy (80) is inmiddels al heel wat jaren vrijwilliger. De laatste jaren kiest ze alleen nog voor de, volgens haar, leuke projecten. Zodoende is ze terecht gekomen als vrijwilliger bij het Filmhuis Café

Door Anthony Michael van Oorschot

Het Filmhuis Café
"Het Filmhuis Café is zes jaar geleden opgericht om mensen uit hun isolement te trekken", legt Rita uit. "Op deze plek kunnen mensen onder het genot van een leuke, voor hen geselecteerde, film nieuwe contacten leggen of simpelweg gewoon even de deur uit. Dit project is heel klein begonnen, maar heeft zich inmiddels verspreid als een ware olievlek. Je begint steeds meer te merken dat het is gaan leven onder de mensen en dat is bij de organisatie wel duidelijk te merken aan de bezoekersaantallen en de vele positieve reacties. Het Filmhuis Café wordt een keer per maand georganiseerd in Filmhuis Lumen. Dit is een kleinschalig theater met een warm huiskamer gevoel, in tegenstelling tot de grote commerciële bioscopen. De drempel is dan ook veel lager voor mensen om hier naar toe te komen en contact te leggen met bekende of vreemden."

Persoonlijk contact
Wat Rita zo bijzonder vind aan het vrijwilligerswerk dat zij verricht voor het Filmhuis Café zijn de persoonlijke contacten die ze legt. "Je merkt echt dat het Filmhuis Café leeft onder de mensen en het verspreidt zich enorm. Wat ik heel bijzonder vind aan mijn vrijwilligerswerk voor het Filmhuis Café zijn de reacties. Mensen zijn ontzettend dankbaar en soms nemen ze me in vertrouwen. Af en toe nemen ze een geschenkje voor me mee, een mooi plantje of een reepje chocolade bijvoorbeeld. Ik verwacht dat natuurlijk absoluut niet, maar ik waardeer het wel ontzettend', aldus Rita. Wat Rita nog meer merkt tijdens het maandelijkse evenement zijn de vriendschappen die er ontstaan door het samenkomen bij het Filmhuis Café. "Meestal blijven mensen nog even hangen na de voorstelling en drinken een lekker kopje koffie of thee met elkaar. Soms gaan mensen zelfs met elkaar wat eten en ontstaan er hechte vriendschappen." Rita vind dit prachtig om te zien.

Het vrijwilligerswerk
Rita heeft een aantal taken binnen de organisatie van het Filmhuis Café. "Hoe mijn dag eruit ziet? Er gaat eigenlijk een redelijk lange voorbereiding aan vooraf. Twee weken voor de datum krijg ik twee films aangeboden door het Filmhuis die we mogen vertonen. Ik meld iedereen dat er weer twee leuke voorstellingen aankomen op de desbetreffende datum. Dat doe ik via de mail. Hierbij voeg ik de trailer van de film en wat informatie. Er zijn ook veel ouderen zonder internet. Met die mensen neem ik contact op via de telefoon met dezelfde aankondiging. Op de dag zelf heet ik iedereen welkom en deel ik de bonnetjes uit voor gratis thee, koffie of een koude fris. Ik serveer lekkere en verse koffie met een lekkernij erbij."

Verbinding
Een belangrijk aspect van het Filmhuis Café is om mensen te verbinden. En juist daarom is het zo'n goed concept. Mensen hoeven zich niet te schamen, want bij het Filmhuis Café is iedereen van harte welkom.

De eerstvolgende datum dat er weer een film gekeken kan worden bij het Filmhuis Café is op 21 februari 2020. Iedereen is zich vrij om aan te melden via www.vrijdagfilmcafe@gmail.com of bel naar 06-30491803.