Jan van Eyck, Detail Arnolfini echtpaar en zelfportret
Jan van Eyck, Detail Arnolfini echtpaar en zelfportret Foto:

Lezing over het leven en werk van Jan van Eyck

DELFT - Jan van Eyck is de Johannes Vermeer, de Rembrandt of de Vincent van Gogh uit de 15e eeuw. Zijn schilderijen geven de werkelijkheid tot in het kleinste detail fabelachtig goed weer.

Hij begon zijn carrière vlakbij Delft want hij werkte aan het hof in Den Haag. Wie zijn schilderijen bekijkt wordt verrast door de rijke inhoud, de schitterende kleuren, het verbluffende realisme en de technische perfectie.

Je kan hem bijna voelen
Je voelt bijna de kriebelige stof van de kraag die hij op zijn zelfportret draagt. Hij is de grootmeester van de, dan nog jonge, olieverfschilderkunst. Jan van Eyck kijkt ons aan van onder zijn kaproen. Dat is het tulband-achtige hoofddeksel dat hij draagt, een normale dracht in de 15e eeuw. Waarschijnlijk besefte hij niet dat zijn werk in de 21e eeuw nog altijd net zo vol bewondering bekeken zou worden als in zijn eigen tijd.

Bekijken kunnen we zijn werk in 2020, en hoe! In Gent wordt deze kunstschilder dit jaar geëerd met de allergrootste tentoonstelling die er ooit met zijn werk gemaakt is. Het 'Lam Gods', het fantastische altaarstuk, is gerestaureerd en weer in volle glorie te zien. En dat wordt gevierd! Reden genoeg dus voor een reisje naar Gent.

Wanneer?
Op zaterdag 15 februari aanstaande vanaf 15.00 uur in het Meisjeshuis is er een lezing met muziek van Josée Claassen. Daarin vertelt zij boeiende verhalen over het leven en werk van deze geweldige kunstenaar en over de samenleving waarin hij leefde en werkte. Bovendien laat zij veel prachtige afbeeldingen zien èn laat zij mooie, bijpassende muziek horen. Toegangsprijs is vijftien euro.

Meer informatie en reserveren: www.imagomusica.nl/nieuws