De tentoonstelling over Pieter de Hooch is nog tot en met 16 februari te zien in Museum Prinsenhof
De tentoonstelling over Pieter de Hooch is nog tot en met 16 februari te zien in Museum Prinsenhof Foto:

Lezingenavond Pieter de Hooch

DELFT - Op 30 januari organiseert historische vereniging Delfia Batavorum een lezingenavond, waarbij met computertechnieken naar het werk van Pieter de Hooch wordt gekeken.

Deze lezingenavond is in aansluiting bij de tentoonstelling 'Pieter de Hooch – uit de schaduw van Vermeer' die momenteel in Museum Prinsenhof in Delft te zien is. Drie maanden na de opening van de tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft kunnen we vaststellen dat Pieter de Hooch definitief uit de schaduw van Vermeer is gestapt en volop in de belangstelling staat. De Delftse meester is bekend om zijn huiselijke taferelen met binnenplaatsen, tegelvloeren en doorkijkjes, vaak met de stad in een schitterende bijrol.

Artistieke principes
De lezingenavond laat de werken van Pieter de Hooch zien vanuit een 21e eeuws perspectief. Sprekers zijn prof. dr. Elmar Eisemann van de TU Delft en dr. Maarten Wijntjes. Eisemann zal de artistieke principes toelichten. In zijn presentatie zullen computertechnieken worden toegepast om meer inzicht te krijgen in de kunst van Pieter de Hooch.

Diepte
Maarten Wijntjes zal aandacht besteden aan de ingrediënten die Pieter de Hooch gebruikte om diepte in zijn schilderijen aan te brengen. Hij heeft een synopter ontwikkeld waarmee je met één oog beter diepte in schilderijen kunt waarnemen. Tijdens de lezing zijn er een aantal synopters beschikbaar waardoor dit effect kan worden ervaren. Bovendien wordt geïllustreerd hoe moderne computertechniek kan bijdragen aan de analyse van kunstwerken.

Praktisch
De lezingenavond vindt plaats op donderdag 30 januari in Het Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van Delfia Batavorum, niet-leden betalen 5 euro.