Eind januari gaat er gebaggerd worden in Delfland 
(Foto: Hoogheemraadschap Delfland)
Eind januari gaat er gebaggerd worden in Delfland (Foto: Hoogheemraadschap Delfland) Foto:

Er gaat weer gebaggerd worden in Delfland

DELFLAND - Er gaat weer gebaggerd worden in de regio Delfland. Sloten en vaarten worden gereinigd om de doorstroming van het water te garanderen.

Het is weer baggertijd
Zet eind januari maar alvast in je agenda, want er gaat weer volop gebaggerd worden. Sloten en vaarten moeten op de juiste diepte zijn om overtollig regenwater goed af te kunnen voeren. Daarom haalt het Hoogheemraadschap van Delfland de laag bagger weg van de bodem van de watergangen. Zo onderhoudt Delfland de sloten en vaarten en verminderen ze de kans op wateroverlast. Naar verwachting zullen de baggerwerkzaamheden half april gereed zijn.

Het uitvoeren
De baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd door aannemers in opdracht van Delfland. De aannemers moeten werken volgens de ecologische werkprotocollen waarin voorwaarden zijn opgenomen voor onderhoud met zorg voor de natuur. Er zijn ook watergangen die particulieren of bedrijven zelf moeten baggeren. Op hhdelfland.nl/baggeren is onder het kopje 'Wat als u zelf moet baggeren?' meer te lezen over de procedure. Goed om te weten is dat Delfland in delen gebaggerd zal worden om overlast en hinder te voorkomen. Op de website van Hoogheemraadschap Delfland is te zien welk gebied wanneer aan de beurt is.

Wat is bagger?
Op de bodem van elke sloot ligt wel een laag bagger. Bagger is een mengeling van plantenresten en bezonken slib. Bagger is een natuurlijk proces, maar kan wel voor problemen zorgen, met name voor de afvoer van overtollig regenwater. Daarom is het belangrijk om bagger weg te halen. Gemiddeld groeit bagger met ongeveer twee centimeter per jaar. Om doorstroming van het water te garanderen, moeten ze de bagger eens in de acht jaar weghalen.