Holocaustmonument Levenslicht 'reist' door Delft
Holocaustmonument Levenslicht 'reist' door Delft Foto: Marco De Swart

Herdenking bij holocaustmonument

DELFT - Op maandag 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft kunstenaar Daan Roosegaarde een tijdelijk herdenkingsmonument ontworpen: Levenslicht.

Om stil te staan bij de holocaustslachtoffers uit Delft, 'reist' een deel van het holocaustmonument Levenslicht door Delft. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks van 17.00 uur tot 22.00 uur te bezoeken voor de Synagoge op 27 en 28 januari, in het portaal van de Nieuwe Kerk op 29 en 30 januari, op het St. Agathaplein op 31 januari en 1 februari en voor het voormalig Station Delft op 2 februari.

Ceremonie
Op maandag 27 januari is er van 17.15 uur tot 18.00 uur een herdenkingsceremonie in de Synagoge van Delft. Burgemeester Marja van Bijsterveldt houdt een toespraak en er worden speeches gehouden door afgevaardigden van de Synagoge. Daarna leggen zij stenen bij het herdenkingsmonument Levenslicht. Iedereen is van harte welkom om bij deze ceremonie aanwezig te zijn.

Monument
Het holocaustmonument Levenslicht maakt deel uit van een landelijk project en bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen; zoveel als het aantal slachtoffers uit Nederland. Daarmee staat het monument symbool voor de impact van de Holocaust. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.