De plannen voor het braakliggende terrein aan de Kruisstraat zorgen al jaren voor ophef 
(Foto: Koos Bommelé)
De plannen voor het braakliggende terrein aan de Kruisstraat zorgen al jaren voor ophef (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bewonersbezwaar Kruisstraat van tafel geveegd

DELFT - Omwonenden van het braakliggende terrein aan de Kruisstraat luiden wederom de noodklok over de situatie omtrent de bouwplannen in het gebied. In het rapport van de Adviescommissie voor bezwaarschriften worden alle bezwaren - volgens de bewoners onterecht - ongegrond verklaard.

Door Cheyenne Toetenel

Al eerder berichtten wij over de ontwikkelingen in de Kruisstraat, waar de afgelopen jaren veel Delftenaren hun onvrede over hebben laten klinken. In 2016 werd gezegd dat er een Lidl zou komen op het stuk grond waar eerst een bibliotheek stond en vervolgens volgde vanuit Kruisstraat Delft BV, onderdeel van projectontwikkelaar Kennemerland, een reeks van nieuwe plannen. In het voorstel dat er nu ligt is geen sprake meer van een supermarkt, maar van kleinschalige detailhandel en horeca met daarboven drie woonlagen. Een idee dat door de Werkgroep Kruisstraat 71 als beter wordt beschouwd, mits de derde woonlaag die het bestemmingsplan met ruim 4 meter overschrijdt wordt geschrapt. Ondanks alle bezwaren lijkt dit geen optie voor zowel de projectontwikkelaar als de gemeente.

Minachting
"Ik heb bijna een soort minachting gekregen voor dat hele college", aldus Roel Visser, bewoner van de Molslaan. "Niet alleen bij dit project in de Kruisstraat, maar ook bij veel andere projecten zie je dat de gemeente niet luistert naar de bezwaren van bewoners. Als ik zie hoe al die zaken worden afgehandeld, is dat echt lachwekkend. Ze stuiten altijd op weerstand. Het is nooit eens zo dat de gemeente de bewoners gelijk geeft en zich hard voor ze maakt. Het is altijd tégen de burgers en nooit eens samen mét. Want waar draait het nou eigenlijk om? Geld. Dat snap ik van de ontwikkelaar, want die wil natuurlijk zoveel mogelijk poen verdienen. Maar als bewoner denk je: wacht eens even, de gemeente hoort er voor onze belangen te zijn. Door de burgers zitten die politici er immers. Op deze manier wordt de democratie als het ware aangetast, want voor wie zitten ze er nou eigenlijk? Blijkbaar niet voor ons."

Bezwaren ongegrond
Enkele maanden geleden zijn door bewoners én door woningcorporatie Vestia bezwaren ingediend met betrekking tot het bouwplan voor Kruisstraat 71. Deze zijn afgelopen maand beoordeeld door de Adviescommissie voor bezwaarschriften. In het rapport van de commissie worden alle bezwaren ongegrond verklaard. "Alles wordt veel te makkelijk van tafel geveegd", aldus Visser. "De hoogteoverschrijding van meer dan 4 meter, de privacy, de bezonning, het belang van Vestia, het parkeren en de verkeersveiligheid. Allemaal weg. En de motivatie die hiervoor wordt gegeven is belachelijk. Ambtelijke taal wordt gebruikt om te verdoezelen dat de gemeente fout zit." Alles lijkt op het juridische aspect te worden gegooid. Zo wordt in het geval van Vestia, waarvan de huurders van één van de huizen door de nieuwbouw een betonnen muur voor hun raam krijgen, gewezen op het feit dat er juridisch geen recht is op vrij uitzicht. Onbegrijpelijk, vindt Visser. "Natuurlijk kun je het op die manier aanpakken, maar je zou denken dat de gemeente meer voor de burgers doet." Hetzelfde geldt voor de hoogteoverschrijding van het bestemmingsplan. Je kunt je afvragen waar dat nog goed voor is, als het juridisch toch makkelijk te verwerpen is. "De gemeente zou zich moeten afvragen of dit allemaal nog wel redelijk is. Want waar eindigt het anders? Ze hebben gewoon maling aan de bewoners."

Verkeersveiligheid
Een punt dat er voor Visser uitspringt, is de verkeersveiligheid die in het geding komt. "De verkeerssituatie die in de Kruisstraat ontstaat is ronduit belachelijk. Het is nu al gekkenwerk wat vrachtwagens van de Jumbo daar doen door te keren in het smalle straatje. Fietsers en voetgangers moeten daarvoor uitwijken. En straks, als de Albert Heijn intrek neemt op de locatie van de oude V&D en hier in de Kruisstraat horeca en winkels te vinden zijn, zal dat alleen maar toenemen. De gemeente komt dan met zo'n ambtelijk zinnetje waarin ze aangeven geen reden te zien om te twijfelen aan de veiligheid. Maar ondertussen is het wachten tot het explodeert en er een ongeluk gebeurt. De gemeente solt met de veiligheid van de burgers door dit allemaal toe te staan."

Angst
De invulling van de winkelruimte is nog niet definitief vastgesteld. Dat zorgt bij de bewoners voor angst dat er tóch een supermarkt komt. Visser: "Volgens velen is het niet erg waarschijnlijk dat de horeca op deze plaats zal slagen.

Het zou dus kunnen dat wanneer het niet slaagt er alsnog een supermarkt op die plek zou kunnen ontstaan. Hoe dan ook, of er horeca komt of andere winkels, de verkeersveiligheid zal niet gewaarborgd zijn."
Zonder voorwaarden
"Een cynicus zal zeggen dat je dit allemaal al van tevoren weet. De Adviescommissie is op de hand van de gemeente. De gemeente wil het dossier sluiten en drukt het plan door, ondanks de bezwaren," stelt Visser. "Ze hebben het terrein zonder voorwaarden verkocht aan de projectontwikkelaar en hebben dus eigenlijk niks." Toch verwacht Visser meer van de gemeente. "Dan zou je als gemeente kunnen denken, we draaien het om en gaan ons hard maken voor een aantal bewonersbelangen. Maar dat doen ze niet en ze geven de gemaakte fouten niet toe. Het enige wat ze doen is taal inzetten om de situatie een beetje te dimmen. Als je weet dat iedereen met een compromis - het verwijderen van de derde woonlaag uit het bouwplan - tevreden is, waarom dan tóch die extra laag erdoorheen jassen? Het moet en zal erdoorheen. Dat is een ding dat zeker is."

Gemeente Delft
Een woordvoerder van de gemeente Delft laat weten: "De gemeente moet bij iedere vergunningsaanvraag een zorgvuldige afweging maken of een omgevingsvergunning kan worden verleend. Dat is ook in dit geval gebeurd. Daarbij is ook overleg geweest met de omgeving. Het college heeft alles afwegend op 12 juli 2019 een eerste fase omgevingsvergunning verleend. Ook de verkeerssituatie is daarbij beoordeeld en akkoord bevonden. Een aantal omwonenden heeft nog steeds moeite met het bouwplan een heeft zijn zorgen ook als bezwaarschrift ingediend. Deze zijn voorgelegd aan de Adviescommissie voor bezwaarschriften. De commissie heeft het college geadviseerd de bezwaren ongegrond te verklaren en het bestreden besluit in stand te houden. Voor dit bouwplan moet nog een tweede fase omgevingsvergunning worden verleend. Die fase is nog niet afgehandeld. De ontwikkelaar heeft een aanvraag ingediend voor een plan met woningen en kleinschalige detailhandel en horeca. Op basis van deze aanvraag is een supermarkt in de onderste laag van het bouwplan dus niet waarschijnlijk."