Door de slechte staat is de Hoogbrug al bijna een jaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer (Foto: Koos Bommelé)
Door de slechte staat is de Hoogbrug al bijna een jaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'De bruggen en kademuren in de binnenstad zijn er beroerd aan toe'

DELFT - Delft kampt met veel achterstallig onderhoud aan bruggen, viaducten en kades. Inwoners van Delft vinden dat dit zo snel mogelijk moet worden opgelost en wijzen op het gevaar dat het alsmaar uitstellen met zich meebrengt.

Door Cheyenne Toetenel

Delft dreigt slecht bereikbaar te worden door de problemen met bruggen en kades. Op steeds meer plekken moet worden ingegrepen. "Een onderwerp waar het college van burgemeester en wethouders maar niet aan wil en voor zich uit blijft schuiven", aldus een Delftse inwoner (naam bekend bij redactie). "Het lijken wel een stel struisvogels."

Bruggen
"De staat van veel bruggen in de historische binnenstad is deplorabel", stelt de Delftenaar. Een voorbeeld daarvan is de Hoogbrug tussen de Zuidwal en de Lange Geer. Vorig jaar kwam de gemeente erachter dat die brug zó slecht is, dat deze direct moest worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Die brug is nog altijd niet opgeknapt, waardoor die verbinding naar de binnenstad niet toegankelijk is. "Hetzelfde geldt voor de brug bij roeivereniging DDS, waardoor we nu twee toegangswegen tot de stad missen." Maar het probleem lijkt veel groter dan dat. "Het gaat om zeker veertig stuks boogbruggen. Je kunt er niet omheen. Tijdens een wandeling door de stad valt van alles op en wordt het alsmaar dramatischer. Dan heb ik het over de oostelijke binnenstad. Veel bruggen in het gebied tussen Vrouwjuttenland en Rietveld hoef je niet eens te slopen, want je kunt de afbrokkelende stukken zo oprapen. Je wordt er gewoon niet goed van."

Kademuren
Naast de staat van de bruggen wordt door de Delftenaar gewezen op de slechte bouwkundige toestand van de meeste Delftse kademuren. "Doordat de kades zo slecht worden onderhouden, gaan ze steeds verder achteruit. Ook daar zie je van alles afbrokkelen en verschuiven, en je ziet ook de ontelbare kuilen en bulten van het straatwerk dat onder meer wordt veroorzaakt door de eenzijdige wortelopslag van bomen langs de kademuren. Als je kijkt naar de huidige situatie is het allemaal nog te redden, maar dan moet de gemeente wel een keer beginnen."

Hoge kosten
Momenteel wordt door de provincie Zuid-Holland het grootste deel van de oeverconstructie van het Rijn-Schiekanaal tussen Leidschendam en Rotterdam vernieuwd, waarbij alle kademuren worden gefundeerd met stalen damwanden die worden gezekerd met groutankers, bevestigd aan stalen fundering platen. "Dit alles tegen een kostprijs van circa 20.000 euro per strekkende meter. Dat zou betekenen dat Delft met haar minstens 10 kilometer lengte deplorabele kademuren binnen een paar jaar een rekening van circa 200 miljoen euro tegemoet kan zien, daarin niet begrepen het vernieuwen van de minstens veertig stuks boogbruggen en al het bijkomende straatwerk. Een teken dat er gewoon nú begonnen moet worden."

Ontkenning
"Wat op dit moment gebeurt, is dat de gemeente alles er veel rooskleuriger laat uitzien dan het in werkelijkheid is. Dat moet stoppen, want anders zijn de kosten straks zó hoog en kan het zomaar zijn dat Delft wederom failliet gaat. Dat heb ik in 2011 al eens voorspeld en nu voorspel ik dat weer." Volgens deze Delftenaar worden inwoners op het verkeerde been gezet. "De gemeente laat het klinken alsof alles vlekkeloos verloopt, maar ondertussen gaan we bankroet tegemoet. En geld lenen is geen optie meer. Het college moet zich eens goed achter de oren krabben. Ze houden zichzelf voor de gek. En dat geldt niet alleen voor dit onderwerp, maar ook voor veel andere."

Gemeente Delft
Woordvoerder van de gemeente Delft: "De gemeente heeft een brief ontvangen van een bewoner die zijn zorgen uit over het onderhoud van bruggen en kades. Wij delen deze zorgen niet. Er is geen sprake van achterstallig onderhoud. Voor het onderhoud aan bruggen en kademuren is een beheerplan opgesteld. Dit is begin 2019 door de gemeenteraad vastgesteld voor de jaren 2019 tot en met 2022. Hierin is het kwaliteits- en onderhoudsniveau vastgelegd. In het plan is aangegeven dat er geen achterstallig onderhoud is, maar dat er wel een piek aan onderhoudswerkzaamheden aan komt. In de begroting zijn de hiervoor benodigde middelen opgenomen. De werkzaamheden zullen dus gewoon volgens plan worden uitgevoerd." En hoe het dan zit met de bereikbaarheid van de Delftse binnenstad? "De onderhoudswerkzaamheden gebeuren niet allemaal in één keer. We stemmen de verschillende werken zorgvuldig op elkaar af om de stad bereikbaar te houden voor de bewoners."