STIP voelt de gemeente aan de tand over verkamering
STIP voelt de gemeente aan de tand over verkamering Foto:

Gemeente geeft reactie op verkamering

DELFT - STIP heeft de gemeente vragen gesteld na een onderzoek van Delta, waaruit bleek dat internationale studenten soms een gemakkelijke prooi zijn voor oplichters. Zij bieden kamers aan die niet bestaan of al bewoond zijn. Studenten komen daar pas achter als ze al geld hebben overgemaakt.

Reactie van de gemeente
De gemeente laat weten te zullen onderzoeken of een zogenoemd huurteam studenten en andere kamerhuurders kan gaan bijstaan bij fraude en oplichting. STIP en vier andere raadsfracties hadden in november 2019 al een motie ingediend waarin zij vroegen om zo'n team, voornamelijk om huurprijzen in toom te houden. Verder wil de gemeente samen met de TU Delft de voorlichting aan internationale én Nederlandse studenten verbeteren. De gemeente laat het volgende in een reactie jegens; "Concrete acties op het gebied van de aanpak van fraude omtrent kamerbewoning zijn voor de gemeente beperkt, omdat het strafrecht van toepassing is, hetgeen geen gemeentelijke verantwoordelijkheid is. Het college vindt elk geval van fraude er echter één te veel. Zij wil daarom wel stappen zetten om binnen haar bevoegdheden zoveel mogelijk te doen om fraude te voorkomen. Bijvoorbeeld door een rol te spelen in het informeren van (toekomstige) huurders."

Voorkomen
Om in de toekomst dit soort eigenaardige situaties te voorkomen wordt er door de gemeente zeer binnenkort informatie gecommuniceerd. Op de zowel de Nederlandstalige, als de Engelstalige website zal toelichting worden gegeven over het huurdersrecht en de verschillende bekende vormen van fraude (sleutelgeld etc.). Ook zal de lezer worden gewaarschuwd voor dit soort oplichting, waarbij wordt aangeven bij welke partijen gedupeerden terecht kunnen. Het collega gaat hiervoor nauw samenwerken met TU Delft.