Auto's en andere brandstofgebruikende voertuigen zijn in de toekomst wellicht niet meer welkom in binnenstad
Auto's en andere brandstofgebruikende voertuigen zijn in de toekomst wellicht niet meer welkom in binnenstad Foto:

Delft wil auto's weren uit de binnenstad

DELFT - De gemeente Delft heeft afgelopen week een plan gepresenteerd met daarin nieuwe maatregelen die betrekking hebben op de omstandigheden in Delft. Deze maatregelen zijn onderdeel van een plan om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

De luchtkwaliteit in de binnenstad van Delft is niet optimaal en voldoet niet aan de eisen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarom heeft de gemeente Delft een plan gepresenteerd waarin staat vermeld dat auto's, brommers en snorfietsen niet meer welkom zijn in de binnenstad van Delft en dus worden geweerd.
Het is niet voor het eerst dat de gemeente probeert de luchtkwaliteit in Delft te verbeteren. Zo heeft de gemeente nu de regel dat zwaar vrachtverkeer een ontheffing van 85 euro moet aanvragen om de 'logistieke zone' van Delft in mogen. Deze zone omvat zo'n beetje de hele binnenstad van Delft.
Wat echter opvallend is aan dit plan is dat het nog een stukje verder gaat. Naast zwaar vrachtverkeer mag ook al het verkeer dat rijdt op dieselbrandstof de zone niet meer in en uiteindelijk ook auto's, brommers en snorfietsen. Dit zou betekenen dat het verbod niet meer afhankelijk is van het soort brandstof dat je rijdt. Het is dan ook niet meer mogelijk om de binnenstad te betreden met een benzine of LPG. Wethouder Stephan zegt hierover in het bericht op de website van Gemeente Delft: "Door Delft duurzaam te zoneren, zal het verkeer in Delft steeds schoner worden. Dat verbetert de luchtkwaliteit in de gehele stad. Pure gezondheidswinst!"

Goedkeuring
Het is echter nog niet nodig om jezelf al helemaal te ontdoen van brandstofgebruikende vervoersmiddelen, want dit plan moet eerst nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. We zullen hier dus hoogstwaarschijnlijk nog veel meer over horen.