Subsidie voor kunst, cultuur en sociale samenhang

MIDDEN-DELFLAND - Om bij te dragen aan de versterking van de eigen identiteit van de dorpen van Midden-Delfland heeft de gemeenteraad voor 2020 een budget van 18.000 euro beschikbaar gesteld.

Deze subsidie is bedoeld voor het ondersteunen van nieuwe initiatieven op het gebied van kunst en cultuur. Vrijwilligersorganisaties en groepen betrokken inwoners van de gemeente kunnen de subsidie aanvragen.

Voorwaarden
Een subsidieaanvraag moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo verstrekt het college uitsluitend subsidie aan vrijwilligersorganisaties of groepen betrokken inwoners van de gemeente. Ook moeten de activiteiten primair gericht zijn op één of meer van de volgende disciplines: beeldende kunst, muziek, drama, dans, literatuur, erfgoed, media. De activiteiten moeten nieuw of vernieuwend van karakter zijn en plaatsvinden in de gemeente. Ook moeten de activiteiten primair gericht zijn op de inwoners van de gemeente. Tot slot moeten de activiteiten passen binnen de Cittaslowgedachte van de gemeente. De kosten voor consumpties en inhuur van professionals komen niet in aanmerking voor subsidie.

Aanvraag indienen
De uitgebreide versie van de voorwaarden kunt u op www.middendelfland.nl. Hier vindt u ook het aanvraagformulier. U kunt een aanvraag indienen voor 1 maart 2020. De subsidieregeling 'Kunst, cultuur en sociale samenhang' kent een subsidieplafond. Dit betekent dat er in totaal maximaal 18.000 euro subsidie beschikbaar is. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart de Vos via het e-mailadres subsidie@middendelfland.nl of 015-3804113.

Onderzoek kosten jeugdhulp

DELFT - De Delftse Rekenkamer gaat in samenwerking met de andere rekenkamers in de regio een onderzoek doen naar de kostenontwikkeling van jeugdhulp.

Sinds de decentralisaties in 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de uitvoering van jeugdzorg. Uit recent onderzoek blijkt dat een flink aantal gemeenten in de afgelopen jaren substantieel meer heeft uitgegeven aan jeugdhulp dan dat zij ontving voor de uitvoering van deze taak. De tien gemeenten in deze regio geven jaarlijks 240 miljoen euro te veel uit aan hulp aan jongeren tot 18 jaar, wat een overschrijding van het budget met 19 procent bedraagt. Uit analyse blijkt dat gemeenten de afgelopen jaren tekorten ervaren in de jeugdhulp, zonder dat duidelijk is waar deze tekorten aan te wijten zijn. In eerste instantie wordt nu een explorerend onderzoek uitgevoerd naar de toename van de kosten in de jeugdhulp en de kwaliteit van de informatievoorziening hierover aan de gemeenteraad. Het onderzoek biedt mogelijk aanknopingspunten voor verdiepende onderzoeken die moeten worden uitgevoerd.