Afbeelding
Foto:

Schaam je Delft! Je kunt nog zo'n mooie muurschildering hebben in de Kromstraat, maar als dit het plaatje compleet maakt op Eerste Kerstdag, dan schaam je je kapot voor je stad!

Huub Langeweg, oud stadsgids in Delft
Mobikes
De gemeente lijkt echt niet te willen begrijpen dat Mobikes simpelweg een verkeerd systeem is. Voor een eigen fiets draagt een mens zelf verantwoordelijkheid. Voor een deelauto of OV-fiets ook. Die breng je terug naar een afgesproken plaats, anders moet je flink extra betalen. Maar de Mobikes kan je zo ongeveer overal achterlaten. En dat gebeurt dan dus ook, voorbeelden te over. Zoals op het wandelpad achter de Burgemeestersrand in Buitenhof. Stond er op eerste kerstdag één mobike, op zondag 29 december stonden er twee. Wie laat daar nou een fiets achter? Mobikes staan regelmatig heel storend in de weg. Alle mooie afspraken met Mobike ten spijt. Maar het is niet Mobike die de fietsen achterlaat, maar het zijn de gebruikers. De openbare ruimte in stad en buitenwijken verdient het niet om op een dergelijke wijze verrommeld te worden.

F.M. Boon

Rotonde Delflandplein
De rotonde aan het Delflandplein is inderdaad vreselijk druk, maar hier heb ik zelden moeite ondervonden mij op de fiets of te voet door het verkeer te begeven.
Het enige bizarre incident dat mij hier ooit is wedervaren, was toen een agressieve automobilist met een ongepaste snelheid meende van mij voorrang af te kunnen dwingen. Het overkomt mij ook op andere verkeerspleinen herhaaldelijk, dat agressieve en schijnheilige automobilisten mij weigeren voorrang te geven. Het instellen van eenrichtingsfietsverkeer lijkt mij niet zinvol. Delftse fietsers trekken zich niets aan van verkeerslichten, verkeersborden en wegmarkeringen. Ikzelf heb het ooit als fietser meegemaakt, dat een hele schoolklas onder aanvoering van een schooljuf mij persoonlijk hinderde, door een eenrichtingsoversteek tegen de richting in te nemen: men is in Delft gewoon mesjogge! Daarbij is men in Delft gewend op fietspaden in beide richtingen te mogen rijden, niet alleen waar dat nadrukkelijk is aangeduid of waar dat gelet op de fietspadbreedte gedoogd kan worden, maar ook op plaatsen waar dat absoluut niet kan en mag. In beginsel mag volgens onze wegenverkeerswet door een fietser alleen aan de rechterkant van de weg gereden worden, maar vaak is een van beide fietspaden afwezig of niet goed bruikbaar. Daardoor rijden fietsers over het linker fietspad. Als de drukte in de toekomst te erg wordt, dan zal men bij het Delflandplein weer ouderwets verkeerslichten moeten aanbrengen. Een andere oplossing is dat het autoverkeer juist eenrichtingsverkeer opgelegd krijgt, waarbij men aan één kant de winkelwijk kan inrijden en aan één kant uit. Bij een drukke verkeerssituatie is het overigens belangrijk dat men rekening met elkaar houdt en vooral dat men elkaar de ruimte geeft, zodat iedereen verder kan komen.

Amand Keultjes

Delftse parel of kostenpost?
De tentoonstelling 150 Gist- en Spiritusfabriek is afgelopen. Bijna 19000 bezoekers hebben tijdens de zesenveertig openingsdagen de tentoonstelling bezocht en bewonderd in Het Grote Kantoor van de NG&SF uit 1907, Rijksmonument sinds 2005, Chemisch Erfgoed sinds 2019. Die bezoekers zeiden steeds: 'Sjonge wat een mooi gebouw, hier gaan jullie toch wel een museum van maken?' Nee dus. De erfenis van Van Marken gaat DSM te veel geld kosten om er een museum van te maken. De erfenis van een man die zijn tijd ver vooruit was en geroemd wordt om zijn werk op industrieel en sociaal gebied. De stichter van het Agnetapark, een voorbeeld voor velen op woningbouwgebied. Een van de grootste werkgevers van Delft. Wat gebeurt er met deze erfenis van Van Marken? Een projectontwikkelaar gaat dat uitzoeken! Kan DSM niet zelf initiatief tonen? Moeten we het maar vergeten dat er binnen enkele jaren boven de monumentale poort zou kunnen staan: Het Grote Kantoor, Voorheen Koninklijke gist- en spiritusfabriek, DSM-museum Van Marken? Geen tweede Delftse parel naast het meisje met de parel? Is dit gebouw niet van de Delftse gemeenschap?

Job Vink, gastheer tentoonstelling

Afbeelding