Bruisend Delft

Vervolg van voorpagina

Nou ja, stil? Er is toch genoeg te beleven op muzikaal gebied in de Prinsenstad? Concerten op Koningsdag, het jazzfestival, de taptoe, het Delft Chamber Music festival, en noem nog maar een handvol evenementen. "Dat is waar", beaamt Mentink. "Maar dat is precies dat wat je noemt: grote evenementen. Die moeten er ook zijn, maar natuurlijk niet doorlopend. Wil je een stad levendig laten zijn, dan heb je ook kleine attracties nodig. Denk maar aan een jacuzzi. Ik zie een verschil tussen bubbelen; de grote bellen, en bruisen, heel veel kleine belletjes. Je moet ze allebei hebben, maar Delft mag wat ons betref wat meer gaan bruisen!

Overleg
Natuurlijk beseft Mentink dat de regels zijn opgesteld met aandacht voor het woongenot van de binnenstadbewoners in gedachten. En in vergelijking met omliggende gemeenten doet Delft het helemaal niet slecht. Maar in de praktijk blijkt de handhaving wel erg star, en daardoor remmend. Natuurlijk moet je rekening houden met de bewoners. Maar zij zijn niet de enige belanghebbenden. Ook de horecaondernemers, de bezoekers van de stad hebben er recht op gehoord te worden. En vergeet ook de muzikanten niet. Juist het terrascircuit is voor beginnend talent vaak de opstap naar een muzikale carrière. Ook de gemeente zelf heeft er trouwens belang bij. We willen immers een aantrekkelijke stad zijn voor toeristen en bezoekers? Waar wij voor pleiten is vooral: waardeer ook al die kleine activiteiten en geef daar ruimte voor. Timmer het niet helemaal dicht met regelgeving maar geef ruimte voor overleg en onderhandelen. Natuurlijk willen we luisteren naar de omwonenden die overlast ervaren. Maar we weten óók dat heel veel binnenstadbewoners juist graag muziek willen horen."
En niet alleen de bewoners. Mentink is er van overtuigd dat ook het college muziek kan waarderen. "We hebben de burgemeester en de wethouders en de gemeenteraad dan ook nadrukkelijk uitgenodigd om zondag 8 september te komen luisteren. Naar de muziek, maar, indien gewenst, ook naar de argumenten."