Nu is het nog even Stil in Delft, maar op 8 september is er volop muziek, belooft Guus Mentink. (Foto: EvE)
Nu is het nog even Stil in Delft, maar op 8 september is er volop muziek, belooft Guus Mentink. (Foto: EvE) Foto:

Delft mag van ons weer wat meer gaan bruisen!

DELFT – Wie op zondag 8 september een terrasje pakt in Delft loopt kans ze tegen te komen; één van de zeven bands die tussen 15.00 uur en 17.00 uur optreden bij een horecagelegenheid in Delft. Dat doen ze niet zomaar, de optredens maken deel uit van de actie 'STIL IN DELFT'. Rond 17.00 uur komen alle deelnemende muzikanten samen op de markt om voor een muzikale verrassing als slotact.

Door Esdor van Elten

Van Dik Hout zong het in de jaren '90 al: 'het is zo stil in mij'. Anno 2019 zingen een aantal Delftenaren het hen na: 'Het is zo stil in Delft.' Maar daar komt wat hen betreft verandering in, en om dat maar eens duidelijk onder de aandacht te brengen bruist de binnenstad volgend weekend met akoestische livemuziek van zeven verschillende bands met een grote diversiteit aan muziekstijlen, waaronder de 10-koppige gelegenheidsband SID (Stil in Delft). De muzikanten, Mandy & Paul, SOS (Sound Of Silence), Los Contact, Liz & Luuk, felDt, Trial and Error en de SID band, zetten zich belangeloos in en ook de verschillende horecaondernemers die hun terras beschikbaar stellen, Café Phoenix, Plan B, De Waag, De Wijnhaven, Van 9 tot Zeven, Het Konings Huys én de Oude Jan faciliteren de bands en steunen het initiatief. Doel: bereiken dat de regels rondom livemuziek op terrassen in Delft wordt versoepeld.

Minder muziek
Bedenker van het project 'STIL IN DELFT', is Guus Mentink. Zelf ook zanger en muzikant, maar vooral muziekliefhebber. "Delft is een geweldige stad en ik ga graag 's avonds of in het weekend nog even ontspannen in de binnenstad."
Maar het laatste jaar toch met iets minder plezier en frequentie dan in voorgaande jaren. "En dat geldt niet alleen voor mij. Het effect lijkt groter te zijn en zelfs door te werken op de koopavond en de zaterdag."
De reden; het nieuwe Delftse beleid dat het horecaondernemers moeilijker maakt om live muziek op hun terras en in hun zaak te organiseren. "Horecagelegenheden mogen maar eens in de vier weken een vergunning aanvragen voor (semi-akoestische) muziek op hun terras, en moeten dat minimaal twee weken van tevoren doen. Dat brengt extra risico mee, want niemand weet van tevoren natuurlijk of het weer die betreffende avond wel geschikt zal zijn."
Daarnaast heeft Mentink zijn bedenkingen bij het puntensysteem, dat bij de nieuwe regeling hoort. Inrichtingen kunnen jaarlijks 12 punten besteden aan incidentele festiviteiten. Iedere festiviteit kost, aan de hand van de geluidsnorm, een bepaald aantal punten.
"Niet alleen is dat allemaal vrij bewerkelijk, het leidt er, mede door de proactieve handhaving toe dat er beduidend minder spontane én geplande live muziek in de Delftse binnenstad te horen is."
En dat is jammer, vindt Mentink, en met hem vele anderen die vorig jaar een petitie aan de gemeenteraad aanboden met het verzoek om de regels nog eens te bekijken en indien mogelijk, te versoepelen. De nieuwe regeling zou overigens al door de gemeenteraad geëvalueerd moeten zijn, "maar dat is helaas over de zomer heen getild, met als gevolg dat het ook deze zomer stil was in Delft."

Lees verder op pagina 3