Vervolg van voorpagina

Risicovol
Tijdens een bijeenkomst over de gebiedsvisie voor het Voorhof, waar een aantal ondernemers uit De Hoven Passage hebben gesproken over de plannen om de Voorhofdreef te versmallen, kwam ook de rotonde ter sprake. "Zowel winkeliers als buurtbewoners vinden het een draak van een rotonde", aldus Kok. "Iedereen sprak ook een gevoel van onveiligheid uit. De rotonde wordt als onoverzichtelijk gezien, waarbij het voor automobilisten bijna een gok is om de rotonde op of af te rijden. Omdat fietsers van meerdere kanten komen is het bijna niet te doen om alles en iedereen te zien. Zeker in het voorjaar en de zomer staat het groen erg hoog en dan is het zicht niet goed." Ook Dijkshoorn hoort dit vaak van winkeliers, bezoekers en beveiligers van De Hoven Passage. "Meldingen komen regelmatig binnen, dus dat er iets gedaan moet worden aan de rotonde is duidelijk. Wij zijn daar als winkeliersvereniging over in gesprek met de gemeente, waar hopelijk een goede oplossing uit voortkomt."

Aanpakken
Marjon Kok: "In een onderzoeksrapport uit 2012 staat dat de fietspaden bij de rotonde in twee richtingen worden bereden en dat dit voor de veiligheid extra risico met zich meebrengt. In het rapport staat dat het comfort van een kortere fietsroute opweegt tegen dat eigen risico. De SP vraagt zich af of de 32 slachtoffers van de afgelopen jaren dit ook vinden. Daarnaast wordt het steeds drukker op de Delftse fietspaden en zijn er zeven jaar na het onderzoek veel snellere fietsen. Het onderlinge snelheidsverschil werkt niet mee aan het verhogen van de veiligheid, en dan zeker niet als allerlei verkeersstromen elkaar kruisen. De mensen waarmee ik heb gesproken, vroegen zich allemaal af of de rotonde niet naar éénrichtingsverkeer kan worden gezet. Dat zou een eerste stap kunnen zijn."

Gemeente Delft
Het college van burgemeester en wethouders laat weten: "Het huidige aantal ongevallen heeft ook onze aandacht en is aanleiding geweest om nader onderzoek te doen naar de verkeersveiligheid op de rotonde. Er staat momenteel een vraag uit bij een adviesbureau om de verkeersveiligheidssituatie te beoordelen. Het onderzoek gaat niet alleen in op de inrichting van de rotonde, maar ook op het verkeersgedrag van de verkeersdeelnemers. We verwachten hiermee meer inzicht te krijgen in de oorzaak van de ongevallen. Daarnaast vragen we het bureau om aanbevelingen te doen om de situatie te verbeteren. De beoordeling of eenrichtingsfietsverkeer veiliger is op de rotonde dan de huidige situatie betrekken we in de opdracht. We verwachten voor de zomer van 2020 de uitkomsten van dit onderzoek met de commissie Ruimte en Verkeer te kunnen delen. Voor nu hebben we reeds besloten om een deel van de beplanting bij de fietsoversteken te vervangen door lagere beplanting. Hiermee vergroten we het zicht van gemotoriseerde voertuigen op met name fietsende kinderen."

Positief
Kok en Dijkshoorn zijn blij dat de gemeente ondertussen nader onderzoek doet door via een adviesbureau de verkeersveiligheid van de rotonde te beoordelen. Kok: "Ik ben erg benieuwd wat het resultaat zal zijn. Zeker nu ook de Voorhofdreef op de schop zal gaan, zal de SP dit op de voet volgen en de wethouder vragen wanneer ook het Delflandplein aan de beurt is." Dijkshoorn: "Ik heb er vertrouwen in dat de situatie zich zal verbeteren, nu de gemeente het probleem serieus bekijkt."