David in zijn jonge jaren, toen al op zijn NSU Quickly
David in zijn jonge jaren, toen al op zijn NSU Quickly Foto:

Ouwe vrienden herenigd

Delft - Zelfs na veertig jaar verwaarlozing blijft de NSU Quickly trouw aan zijn baas David Brindle. Helaas zitten wapperende haren er niet meer in voor de kalende Engelsman.

"Mijn moeder is Duits en trouwde met een Engelsman. In Engeland ben ik opgegroeid. Maar in Duitsland had ik een tante en oom waar ik graag kwam. Die waren al met pensioen en woonden in een appartement in de stad. Ze hadden ook een volkstuintje. Oom Arthur had een keer een brommer gekocht om heen en weer te rijden naar zijn volkstuin. Ik zie hem nog zo wegrijden op dat ding. Tien jaar later, ik was veertien of vijftien, ging ik weer op bezoek en toen had oom Arthur een nieuwe aangeschaft. Hij wilde die ouwe kwijt en vroeg of ik hem wilde hebben. Mijn vader laadde die brommer zonder aarzelen in en sleepte hem naar Engeland."

Beetje suf
"Het kwam goed uit, want we woonden vrij landelijk en ik reisde elke dag naar school met zo'n trage schoolbus. Toen ik zestien was kon ik er eindelijk mee naar school. Ik vond die vrijheid heerlijk, maar ik vond hem eerlijk gezegd een beetje suf, zo'n ouwe mannetjes-brommer. Halverwege de jaren zeventig waren sportieve brommers in de mode, Yamaha's, Honda's. Dat was wat elke zestienjarige wilde hebben. In mijn vriendenkring viel ik behoorlijk uit de toon met mijn NSU Quickly. Op de dag dat ik zeventien werd graaide ik dan ook mijn spaargeld bij elkaar en stapte ik over op een motor, een BSA C15. Dat kon toen in Engeland, tot 250 cc. Ik hoefde de brommer niet te verkopen en die zette ik in de schuur. Enfin, ik ging het huis uit, ging studeren, vond een baan in Nederland en veertig jaar later stond die brommer er nog."

Blauwe rook
"Er was destijds al een helmplicht in Engeland, dus ik heb nooit de ervaring gehad om met mijn haren in de wind te rijden. Dat lijkt me toch het toppunt van vrijheid en rebellie. Een paar maanden geleden viel het kwartje en dacht ik: hier in Nederland mag je zonder helm op een snorbrommer. Stel je voor dat ik dat ding hier naartoe haal en hem na wat aanpassingen laat keuren als snorfiets. Dan kan ik legaal rondtuffen zonder helm! Dus ik heb de NSU met de camper weer hierheen gehaald. Eén keer trappen, hij spuugde een wolk blauwe rook uit en hij liep! Dat ziet er dus hoopvol uit. Ik heb wat onderdelen besteld. Die zijn er volop, je kunt alles vinden. Die NSU Quickly is namelijk de Volkswagen Kever onder de brommers. Miljoenen van gemaakt. Dus nieuwe bandjes, kabels, glas voor de koplamp. Ik hoopte eigenlijk dat jij de pakketbezorger was, haha!"

Gebruikssporen
"Ik ga hem verder niet restaureren. Ik vind het mooi dat ie wat geroest is, dat er patina op zit. Voor mij hoort hij er zo uit te zien. Hij is uit 1964, bijna zo oud als ik, en voor beiden geldt dus dat we niet zo uit de showroom komen en gebruikssporen hebben. Ik hoop dat ik er volgende zomer op kan rijden. Weet je, je ziet wel eens van die oude mannen op een Solex met die lange jassen aan. Nou, dat wil ik ook! Met de wind in mijn haren, hoewel het daar een beetje te laat voor is, want haar heb ik niet meer, haha!"

Voor de rubriek zijn we op zoek naar vrouwen(!) en mannen met een klassieker. Mail me, en dan kom ik graag langs. ronkampers@gmail.com

David is maar wat trots op zijn brommer!
De 'ouwe vriend' van David